Uzun zamandır istediğim
Pleiospilos nelii'me sonunda kavuştum. Kendisine "yarık taş" da deniliyor, bu isim zaten görünümünü tam anlamıyla açıklıyor
Doğal ortamında kumlu ve taşlı ortamda yetişen P. nelii için bol dere kumlu geçirgen bir toprak hazırladım. Kökleri uzun, kazık köke benzer. O yüzden en az 10 cm derinliğinde bir saksı gerekiyor.
P. nelii'nin büyüme döngüsü tıpkı lithopslara benziyor. Her sene ortadan yeni bir çift yaprak çıkarıp eskileri kuruyana dek sulanmaması gerek. Bölünmesini tamamlamış, sağlıklı bir P.nelii'de yalnızca iki çift yaprak bulunmalı bu yüzden. Bendeki üç taneden ikisi bölünmesini tamamlayamamış henüz.
Bol güneşli veya hafif gölgeli yerlerde yetiştirmek için uygun. Sulanma isteği de hemen hemen lithopslarla aynı, tek farkı kışın bir ya da iki kez azıcık su verilmesi ilerde çiçeklenmesi için gerekliymiş. Yaprakları lithopslardan daha büyük ve kalın, bu yüzden çok uzun süreler hiç sulanmasa bile herhangi bir susuzluk belirtisi göstermiyor. Hatta Avrupa ikliminde (burdan daha serin, daha nemli) bir yıl boyunca hiç sulanmadan rahatlıkla yaşamını sürdürebiliyormuş
Çiçekleri 7,5 cm çapına ulaşabiliyor ve kokonut kokulu.

Çiçeklerinin rengi kırmızı, turuncu, sarı, pembe, yavruağzı ve nadir de olsa beyaz olabiliyor. Bendekilerin renkleri sürpriz olacak

Lithopslar tek bir çiçek açarken P. nelii aynı anda 4 çiçek sapı bile çıkarabiliyormuş, bu da bir artı.
Yalnızlığı sevmeyen bir bitki bu. Arkadaşlarıyla bir arada olduğu zaman daha mutlu olup daha iri ve güzel çiçekler açıyormuş
Üzerindeki noktalarla çok süslü görünen P. nelii

Zaten adı da burdan geliyor, "pleiospilos" (full of dots), noktalarla dolu demek.
Yarığın ortasında gözüken minik şey -kurcalamadım ama - araya sıkışmış bir şeyler mi yoksa tomurcuk mu bilemiyorum doğrusu