Pektin
Meyvelerin reçel yapılırken kıvam alması içinlerindeki doğal pektin miktarı ile doğru orantılı.
Pektin reçel yapımında jelleşmeye yardımcı olan bir madde. Her meyvede farklı oranlarda bulunuyor. Elma, ayva, erik, böğürtlen gibi meyvelerde yüksek oranda pektin iken nar, vişne, kiraz gibi meyvelerde miktarı düşüktür. Reçel yapanlar kıvamı ayarlamak için ikinci gruptaki meyvelerde farklı yöntemler uygularlar.
Bir yöntem de reçel yapımı sırasında dışardan pektin eklemek. Son zamanlarda marketlerde toz halinde satılmaya başlandı. Ancak doğal yöntemlerle yöntemle pektin elde etmek de mümkün ve oldukça pratik.
Malzemeler:
1,5 kg yeşil elma (Granny Smith gibi, ayrıca birçok tür elmayı henüz kızarmadan kullanabilirsiniz)
4 su bardağı (1 litre) su
2 yemek kaşığı limon suyu
Yapılışı:
- 1,5 kg (7-8 tane) ekşi elmayı yıkayıp kabuklarını soymadan ve çekirdeklerini çıkarmadan dilimleyin (orta büyüklükte elmalar için 4 parça).
- 1 litre suyu ve 2 yemek kaşığı limon suyunu ekleyin.
- Karışımı yaklaşık 30 - 45 dakika ya da tenceredeki sıvı miktarı başlangıçtaki miktarın yarısına kadar kaynatın.
- Üzerine birkaç kat temiz bir tülbent koyduğunuz bir tel süzgeçten süzün.
- Süzdüğünüz sıvıyı 20 dakika daha kaynatın.
- Sterilize ettiğiniz ve hava almayacak şekilde kapattığınız kavanozlarda buzdolabında saklayabilir ya da konserve edebilirsiniz. Buzlukta dondurmak da bir saklama yöntemi olabilmektedir.
Kullanırken; hangi meyvenin reçelinde ne kadar ev yapımı pektin kullanılması gerektiği sorusuna cevap vermek zor. Çünkü reçeli yapılacak meyvenin türünden olgunluk derecesine ve kendi yaptığınız pektinin yoğunluğuna kadar pekçok değişken var. Burada deneyimden bir cevap veremiyorum şimdilik ama araştırmaya devam ederken, deneme yaparak doğru kıvamı test edebilirsiniz.
Bu arada da bu konuya denemelerimizi ve edindiğimiz bilgileri eklemeye devam edebiliriz.