Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler
Sevgili İsmail Kuzucu, ağacın üstü yaprak dolu iken dediğimde sineğin yapraklara zararından bahsetmemiştim, kastım; bu mevsim meyvelerin olgunlaşması için biraz erken demek istemiştim.
Biz de hurma ağaçlarına şimdiye kadar hiç ilaç atmadık. Her sene ağacın üzerindeki yapraklar zamanı geldiğinde sarı-kırmızı olur ve yerlere dökülür, meyveler sarı sarı ama halâ ham olarak yapraksız ağaç üzerinde harika bir görüntü verirlerdi.
Hem sarı hem sert diye tam da korogaki zamanı diyerek kolları sıvar, bir kısmını da yemek için ayırırdık.
Bu sene bir acayip oldu; ağacın üzeri yemyeşil yapraklarla dolu dolu. Meyvelerin bir kısmı yemyeşil sert, bir kısmı sararmış ama sert, bir kısmı da tamamen olmuş. Öyle olmuş ki tuttuğunuzda koparmak için meyveyi bükmüyorsunuz hemen avcunuza düşüyor. Bütün bunları aynı ağaç üzerinde görüyorsunuz.
|
Güler Hanım benim aklıma şöyle bir düşünce geliyor;
Bu sene havalar gece dahil 10 derecenin altına neredeyse hiç düşmedi. Birde arada yağan yağmurlar neredeyse toprağı susuz bırakmadı. Böyle olunca aşırı derece nemli bir ortam oluştu. (Nemli hava yüzünden tüm ürünlerde mantar hastalığı oluştu, özellikle domateste büyük kayıplar var.) Bu nemli havada meyveler üzerinde erken olgunlaşmayı sağladı.
Normalde kasım ayının 2. ve 3. haftası olan rüzgarlarda toplama işlemi yapardık. Ki o zamanlar dediğiniz gibi ağaçta yapraklar neredeyse bitme aşamasında olurdu. Bu yapraklar capcanlı duruyor.
Bu yaprak konusu diğer bitkiler içinde geçerli. Mesala asmalar tekrardan yaprak vermeye başladı. Gül, dut, kiraz, armut ağaçlarıda böyle.