View Single Post
Eski 20-10-2014, 11:41   #1058
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Yeni bir hurma kurutma mevsimi daha başladı...

Az miktardaki hurmayı o zamanki tüm kaynakların Japonca olması sebebiyle çok kısıtlı bir bilgiyle kurutma denemesi yapmamızın üzerinden 7 yıl geçmiş

Bir kısım zevzeklerin "uzayda patates yetiştirmek" diye adlandırma zavallılığına düşebildiği bir denemeyi "Hurmayı Kurutsak da mı Saklasak" yazısıyla ilk kez 2 Aralık 2007'de duyurmuşuz.

Daha sonra çeşitli kaynaklardan Doğu Karadeniz bölgesinde hurmanın kabuğu soyulmadan, elma gibi dilimlenerek kurutulma geleneğinin de olduğunu öğrendik. Hem pratik olmaması, hem de kabuğa yapışarak incelmiş ve sertleşmiş hurma etinin çok cazip olmaması nedeniyle yaygınlaşmamış olduğunu tahmin etmek güç değil.

2009 yılından itibaren özellikle agaclar.net üyelerinin önce merak, sonra beğeni ile başladığı ve gitgide daha çok kişinin hurma kurutması sonucu artık ülkede sanki yüz yıldır hurma kurusu varmış gibi benimsendi.

Bu sayede bunca yıldır çoğunlukla ziyan edilen güzelim bir meyvenin en azından bir kısmı değerlendirilerek tüm yıl tüketilebilecek çok lezzetli ve çok faydalı bir çeşni haline geldi. Artık etrafta dolaşırken balkonlarda kurumayı bekleyen hurma dizileri görmek şaşırtıcı değil.

Geçen yıl kuruttuğumuz hurmaları kızımızın düğününde ikişer tane nikah şekeri olarak paketleyip dağıttık. Başka ne dağıtsak bu kadar beğeni toplamazdı

Name:  hurma_kurusu.jpg
Views: 2675
Size:  29.1 KB

Piyasada kuru meyve ticareti ile uğraşanlar fiyat belirliyorlar, sağa sola haber salıyorlar kurutulmuş hurma toplamak için. Ticaretlerine yeterli gelmemiş olacak Gürcistana yaptırıyorlarmış bizim usul, fakat kurutma sürecini hızlandırmak ve maliyeti düşürmek için fırınlatıyorlar galiba, tadları, kıvamları güzel değil. Memleketimin yurdum tüccarları, her zamanki gibi işlerini biliyorlar.

Hurma kurutmaya heves eden bir arkadaş her yıl hasat ettiği 10-12 ton hurmayı kurutmak için gereken düzeneği kuramadı, pekmez yapmaya başladı. O da çok güzel oluyormuş.

Yapacaklara kolay gelsin, yapanlara afiyet olsun.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön