View Single Post
Eski 19-10-2014, 20:20   #389
capsaicin
Ağaç Dostu

capsaicin's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
türkiyede chili biberine ilgi duyulmaya 2 senedir falan başlandı. Yeni yeni tohumları buluyoruz. Ben daha türkiyede chili biberin c'si bilinmiyorken yurt dışından avustralyadan falan biber tohumu getirip yetiştiriyordum. Ta o zamadan beri youtube'da hippyseedcompany adıyla geçen bir kanal vardır. Neil Smith adlı sevecen rahip, tekvandocu, rock solisti arkadaş şimdiye kadar bilinen hemen her chili biberini taze olarak yiyip videoda anlatmıştır. Bu işlere o başlamış ve fenomen olmuştur. Ayrıca çoğu aşırı acı sosu, çorba kaşığı dolusu yer anlatır. Çelikten bir midesi var ve çok az kişide onun kadar acı direnci görürsünüz. Zaten artık iyice alışmış ne yese terlemiyor bile. Eskiden biber yediği zaman gözlükleri buğu yapardı ani vücut ısıs artmasından. Artık hendi biber yetiştiriyor ve tohum, kuru biber, toz ve pul baharat ve acı sos satıyor. Ben kendisiyle uzun zamandır arkadaşım, pul ve toz biberleri harika, özellikle tütsülenmiş bhut jolokia. Fırın patates yaparken ufak bir tutam eklerim, bir tabağı zor bitirecek, sonunda ağzınızı uyuşturacak kadar tatlı acı bir lezzet veriyor.

Çok ilgililer kendisini biliyordur zaten ama bilmeyenler için

TheHippySeedCompany - YouTube

Ben acı soslara da meraklı olduğum için dave's, blair's vs gibi sosları da denedim zamanında. Neil'den özenip Blairs mega death (550bin scoville) sosunu bir tatlı kaşığı mideme indirince çok fena olmuş, dayanılmaz mide ağrısı çekmiştim. O günden beridir ne zaman fazla acı yesem midem ağrır, artık o kadar zorlayamıyorum. Zaten bu ithal acı chili sosları çoğu türk insanının çok üst limitinde acı olarak, öyle lousinana, tabasco sosla alakası yok arkadaşlar. Ben onları turşu suyu niyetine kafaya diker içerim. Eğer gerçekten acı seviyorsanız dave's in çok acı olmayan soslarından başlayabilirsiniz 60-100binlik falan. Fazla acılarında saf capsaicin ekstrakti kullanıyorlar, bu da sosun tadını ciddi anlamda bozuyor. O yüzden katkısız doğal soslar en güzeli.

Türkiyede piskopos tacı biberini yetiştiren var mı? Tadını merak ediyorum, güzelse önümüzdeki mart ekeceğim tohumunu.

Dekoratif biber yetiştirmek isteyenlere de yeni başlayan herkese önerilen, yetiştirmesi çok kolay olan ve çok güzel renk rnek bir bitki olan bolivya gökkuşağı biberini öneririm. Biberleri lezzetsizdir, yemek için değil ama dekorasyon amaçlı üretilir.

capsaicin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön