Bu kadar acı biberler kalıcı tat kaybına ve kalıcı mide yaralarına sebep olabiliyor dikkatli olunmalı. Yersiniz bir 15-20 dakika ağzınız yanar geçer bitti zannedersiniz 1 saat sonra dayanılmaz bir mide ağrısı başlar. İşte o saatten sonra acı yeme defterini kapatmak zorunda kalırsınız.
Bu kadar acı biberleri yetiştirmek daha ziyade fantezi kalıyor tüketim açısından. Benim üst limitim tabasco. O da fazlasıyla acı bir biber. Ama en güzeli turşuluk jalepeno. Hem hızlı yetişiyor, hem gerçekten lezzetli ve turşusu çok iyi oluyor. Acılığıda hafif bir acı olduğu için yemeklerin yanında kıtır kıtır güzel gidiyor. Bu sene yaptığım turşunun yanına bulgar mum biberi ve serrano da ekledim.
Bulgar mumu pek de lezzetli bir biber değil, turşuluğa da gelmiyor. Serrano tip olarak tam olgunlaşmamış daha gevrek ve ince jalepenoya benziyor. Acılık olarak jalepenonun 2-2,5 katı gibi. Baya yakıcı olabiliyor turşuda ama gene de güzel. Lezzet olarak jalepenoya çok yakın. Tabasco serranonun 2-3 katı daha acı ve anında dudak uyuşturuyor, fakat çok güzel kuruyor ve toz baharat oluyor. Bunları da yazmış olayım merak edenlere.
Çok acı olmakla beraber tropik güzel bir lezzeti olan trinidad scorpionuda kurutulmuş baharatlık olarak almanızı öneririm.
|