View Single Post
Eski 13-10-2014, 22:16   #97
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 Mesajı Göster
...
Melez (ebter, hibrid) tohumlar
Melez tohumların diğer bir adı da hibrid tohumlardır. Ben bu gruptaki tohumlara ebter tohumlar diyorum. Ebter, soyu kesik demektir. Zürriyeti yok demektir. Bir başka ifade tarzıyla soyunu devam ettiremeyen anlamına gelir. Melez (hibrid, ebter) tohumların genlerine müdahale edilir. Bu tohumların (melez, hibrid, ebter) genlerine müdahale edildiği içindir ki, soyları kesiktir. Bu tohumu toprağa ektiğiniz zaman ürününden tohum almanız mümkün değildir. Yani bir defalıktır. Örneğin, ebter (hibrid, melez) bir salatalık, domates veya biber tohumunu toprağa ekerseniz, ne çıkan salatalıktan, ne domatesten ne de biberden tohum alamazsınız. Yani, tohumluk olarak ayıramazsınız. Kısaca, melez tohumun soyu kesiktir. Her defasında satıcı firmadan yeni ebter tohum almak zorundasınız.

Unutmayınız, bir kilo ebter (melez, hibrid) domates veya salatalık veya da biber tohumu bir kilo altından daha pahalıdır..."

Yazı daha devam ediyor...
Sn.Vetman996, alıntıladığınız yazıda yukarıdaki paragrafta yazılı olanlar doğru değil. Hibrid tohumlar farklı çeşitler arasında tozlaşma yapılarak elde edilen çeşitlerdir. Tohum firmaları hibridlemeyi daha albenili, daha verimli, raf ömrü daha uzun vb. ticari bakımdan başka çeşitlere üstünlük sağlayan çeşitler elde etmek için yapıyorlar, ki tohum sektöründen bağımsız olarak hibridleme olayına baktığımızda ille de böyle olması gerekmiyor.

Evet, hibrid tohumlardan yetişen meyveden alınan tohum ilk hibridteki (F1) özelliklerden farklı özellikler gösterir. "ebter"in sözlük anlamı tam olarak nedir bilmiyorum, TDK'da yok, daha çok "kısır" olarak anlaşılıyor, ki bu da doğru değil. Hibrid meyveden aldığınız tohumu ekerseniz çimlenir ve meyve de alırsınız. Bunu terminatör gen aşılanmış GDO'larla karıştırmamak gerek.

Hibrid tohumun F1 seviyesinden sonra elde edilen meyveden alınan tohumun F1'den farklılaşması da tohum şirketlerinin ticaretlerinin devamlılığında bir araç oluyor.

Ticari hibridler hariç bugün üç bin civarında heirloom domates çeşidi olduğu biliniyor. Bunlar bir kaç yüz yıllık bir zaman diliminde melezlenme ve seçme yoluyla ortaya çıkmışlardır. Aynı türün farklı çeşitleri arasında kendiliğinden de gerçekleşebilir. Islahçı melezlediği tohumdan 5-6 yıl içinde seleksiyon ile yeni ve artık her ektiğinde aynı özellikleri gösteren yeni ve hibrid olmayan bir çeşit elde edebilir.

Meyvelerdeki mineral, vitamin, antioksidan vb. içeriklerin farklılaşmasının da bence hibrid olmakla bir alakası bulunmuyor. Aynı türün farklı çeşitleri arasındaki içerik farklılıklarında öncelikle bitkinin nasıl yetiştirildiği öne çıkar. Bitkinin kökünden, yaprağından aldığı besinler yeterli çeşitlilikde değil ise bu eksikliklerin görülmesini bekleyebiliriz. Hepsi 8-10 tane birincil, ikincil ve iz element ile beslenmiş bitkinin organik beslenmiş bitkinin aldığı besinlerin tümünü alamamış olduğunu düşünebiliriz.

"Ebter (Hibrit)tohumların dezavantajları şunlardır:" başlığı altında listelenenler de doğru değil. Listedekilerin bazıları GDO'lu tohumlar için geçerlidir ama hibridler böyledir diye bir şey söylenemez.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön