View Single Post
Eski 10-10-2014, 10:31   #1286
s.toprak
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

Giriş Tarihi: 17-03-2009
Kızılay Sakarya'daki çiçekçilerden, temmuzda, dalı çelenk yapılmış, küçük bir madagaskar yasemini, ve minicik üzeri tomurcuk dolu bir tane de çiçek açmış, bir gardenya almıştım.
Madagaskar yasemini salonda ki afrika menekşeleri ve dua çiçeğinin yanında bir değişim göstermeden yaşıyor. Gardenya'nın güneye bakan salonun sıcağına ve güneşe dayanamadığını farkettim. Onu, (ne kuzey ne de güney, ortada, apartmanlar arasında doğu cephe) mutfak balkonuna aldım. Tomurcuklardan bir kaç kaybımız oldu, kalanların sürekli yüzüne bakıyordum ki, dün, altta yapraklar arasında kalmış, görünmeden tam olarak açılmış beyaz bir çiçek gördüm. Gece kokusu için eve aldım, sabah 8.00 de yine balkondaki yerine yerleştirdim. Gece evde kokusu sağlığa zarar verir mi bilmiyorum.
Dondurucu soğuklar başlayıncaya kadar yerini değiştirmemeyi gardenyayı rahatsız etmemeyi düşünüyorum. Dilerim yaşar ve çiçek açmaya devam eder. Her saksıya demir bir şeyler saplıyorum, bir de bu aylarda iki kez PNK verdim. 70- 80 cm kadar boylu Ful yaseminim ise güney balkonu sevmiş gibi görünüyor. Onun fidanlıktan bir iki ay önce geldiğinden beri yapraklarının altında damara yapışmış beyaz yelpaze biçimi tüycükler gibi bir şeyler var, yapısal mı haşere mi bilemiyorum, yapraklara arap sabunlu (hatta kırmızı pul biber de demlediğim) su püskürtüyorum, küçük filizler dallar verdi, bu dalların bazılarının uçları koyulaşıp
kötüleştiler. Onun kışı nerede geçireceğini henüz bilemiyorum.

Düzenleyen s.toprak : 10-10-2014 saat 10:38 Neden: Düzeltme
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön