View Single Post
Eski 10-10-2014, 00:21   #755
s.serdar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sulman Mesajı Göster

Akılcı bir çözüm. tek tek fazla gelebilir, organik bileşenleri olmaz vs. Bizim aile dostumuz, çim bakım işinde yıllardır. N force veya M force diye organik bileşeni bol akıllı bir gübre kullanıyor. Her biçim sonrası az az uyguluyor. Ne desemmm.... 500 m2'ye 5 kg olabilir. Paket zaten 25 kg.

Beni üzen şey akıllı gübrelerin veya diğer gübrelerin çim biçme zamanına kadar tamamen eriyememesi, çim biçme makinasına bir kısmı alınıyor eminim ziyan. Sonbahar ve ilk bahar ayları bu nedenle belkide gübreleme için en uygun zamanlar.

Normal gübreler evlerden dışarı, bahçemize her türlü hastalığı getirebilirler.

Teşekkürler.
Sayın Sulman.

Akıllı gübreler konusunda bilgi sahibi değilim. Binanın, telefonun akıllısı gibi şeyler, yaşamımızda geniş yer edindi ama gübrenin akıllısını ilk defa sizden duydum. Konuyu mutlaka araştıracağım ve bilgi edinmeye çalışacağım. Belki bir pazarlama strateji, belki de gerçekten yeni teknoloji ya da uygulamadır.

Kompoze gübrelerin biçme zamanına kadar tamamen erimemesi ve çim biçme makinesince geri emiliyor olması gerçekten hem can sıkıcı, hem de israfa neden oluyor. Ama ne kadarımız bunun farkında pek bilemiyorum. Böyle bir konuya dikkat çekmeniz sevindirici buldum.

Söz konusu olumsuzluğu en az indirebilmenin aklımda olan bir kaç yöntemi var. Biri sizin de değindiğiniz gibi büyümenin daha yavaş olduğu ilkbahar ve sonbahar aylarında uygulanması. Bir diğeri sulamanın daha fazla ve bol yapılması. Sulama süresinin kısaltılıp sulama sayısının çoğaltılması da erimeyi hızlandıran bir uygulama.

Gübreleme sonrasında biçim için gerekli sürenin, normalinden fazla tutulması olabilir. Örneğin 10 günde kesilmesi gereken çimin gübreleme sonrasında 15 gün sonra kesilmesi gibi.

Çim biçme makinesinin devir hızının, dolayısı ile emme gücünün biraz düşürülmesi oldukça yarar sağlamaktadır. Eziyeti ise toplama sepetinin tam dolmayışı nedeniyle olduğundan fazla sayıda sepet çıkart-tak yapmayı gerektirmesidir.

Senede iki üç gübreleme yapacağımıza göre, makineyi biraz düşük devirde çalıştırmanın sıkıntısına katlanmak gerekir diye düşünüyorum.

Son olarak da çim makinesinin kesim seviyesinin yine gübreleme sonrasında olağandan daha yüksek tutularak, geri emilecek gübre miktarının azaltılması olabilir.

Saygılarımla.

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön