Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ludisa Excellence
Diğer tüm noktalarda size katılmakla beraber kesinlikle kelimesine katılmıyorum şöyle ki;
Osmocote gübre denemelerinde gerek sarr lar gerekse dionealar için akadamik çevrelerde başarılı sonuçlar elde edilmekte. Ve hatta coco peat ler, taş yünleri vs.. Onun haricinde RO sununada ekleyeceğiniz bitkinin tahammül EC değerleri içindeki az bir gübre ve hatta organik asitler ilavesi ile de kısa sürede son derece başarılı sonuçlar aldım diğer gübrelenmeyen dionea ve sarr lara lara nazaran. Hatta bir yerlerde rahmetli praecox un da bu konuda postları da olacaktı.
Sanırım yakın zamanda et oburların gübrelenmesi adlı bir başlık açmakta gerekecek , bu tür gübreleme denemesi yapan arkadaşlarında tecrübelerinden faydalanmak adına.
Saygılarımla.
|
Merhaba, Öncelikle nepethesler ve sarr'lar da, drosera regia'da bende gübre kullanımı yapıyorum zaman zaman. yaptığım araştırmalarda elde ettiğim sonuç şu sarr'larda çimlendikten sonraki 1-2 sene osmocote gübre faydalı ancak ilerleyen dönemlerde tavsiye edilmiyor nepentheslerde zaten düzenli kullanılabilir seyreltmek kaydıyla, regia'da da avlanamadığı zamanlar çok çok hafif uygulanabilir. VFT'lerde ise gübre konusu çok çok daha hassas, evet gübreleme uygulayan ve iyi sonuçlar aldığını söyleyenler var ama ben denemeye cesaret edemedim açıkçası
Gübrelemenin kesinlikle yasak olduğunu söylememin nedeni de şudur; VFT'lerde gübre gerçekten çok hassas bir konu bu hobiye yeni başlayacak arkadaşların gübre deneyip bitkilerini yakmalarını istememem. Çünkü bakımları hassas olan bu bitkileri alıp bakamayarak öldüren çok insan var ve hevesleri kırılıyor insanların doğal olarak. ilk önce basit anlamda bakmayı öğrenebilirsek bütün bitki severler olarak daha sonra daha uzmanlık isteyen bölümlere geçebiliriz. yani daha doğru dürüst nepenthes, cephalotus, heliamphora gibi türlere bile ülkemizde başlayamadık.
Mesela gübreden önce sizin de belirttiğiniz gibi kaya yünü, cocopeat, coco husk, lfs (kurutulmuş sphagnum yosunu) gibi maddeleri torf yerine kullanmayı deneyimleyebiliriz. çünkü özellikle ,kuru sphagnum ve cocopeat ile güzel sonuçlar alanlar var. Ama bunlarında bazı püf noktaları var tabii ki.
Birde gübreleme yapmak isteyen arkadaşlar için bir seçenek daha var, o da canlı yem. Ülkemizde de artık internette muhtelif sitelerde evcil sürüngenlerimiz için canlı yemler satılmakta ve fiyatları da uygun (sonuçta her gübre de uymuyor Etobur bitkilere ve bu gübrelerin de bir maliyeti var). Bu yemlerden alıp doğal yolla besleyebilirler bitkilerini hem de gübre riskine girmemiş olurlar.
Dediklerinize katılmıyor değilim yanlış anlaşılmasın bu arada yazdıklarım, ama ben yine de belli bir tecrübeye erişmeden denememelerini tavsiye ediyorum
Bu arada kesinlikle gübre tecrübelerimizi paylaşabileceğimiz bir başlık açabiliriz ancak başlığın başında ciddi bir uyarı yapmak suretiyle....
Şahsi görüşlerim bu yönde.
Saygılar.