Deşti Karpuz
• Bitki türü: Meyva
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Yerli Karpuz türleri
• Tohum çeşit adı: Deşti (Susuz yetişen)
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 5
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer:Adıyaman
• Size nereden geldi: Adıyaman merkez köylerinden
• Tohumun kökeni : Adıyaman merkez köyleri
• Kullanılan gübreler : Yanmış keçi gübresi
• Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
• Hasat yıl ve ayı: 2012 yazı
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Deşti yetiştirme usulu; Tohumlar. Karpuz-Kavun tohumları yaklaşık. 25cm’lik eninde ve 25cm’derinliğinde çukurlar oluşturulur.Her çukur arası en az 2 metre 0lmalıki bir birlerini etkilemesinler. Kazılan çukurların içerisine bir avuç oranında yanmış küçükbaş hayvan gübresi konulup can suyu çukur derinliği boyunca su doldurulup akabinde deşti karpuz –kavun tohumları çukurdaki su tam çekildikten sonra ekilir. Çukurdaki tohumun üzeri toprakla yaklaşık 1-2cm doldurulur. Tohumlar çimlendikten sonra çapalama Yaklaşık 3 hafta sonra ilk çapa yapılır. İlk çapa bölgelerin sıcaklık ve yağış durumuna göre ayarlanır. Deşti ürünlerde önemli olan çapa, sıcaklık, ve nem oranıdır. Bitkiler ömürleri boyunca sulanmaz sadece çapa yapılır. Nemli bölgelerimizde ürün iriliği artar.
• Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: çok lezetli, şeker oranı yüksek.İri siyah çekirdekli.
Yukarıda sayın Bahtiyar02'den gelen çekirdekten çıkan karpuzun yazısını alıntı yapamadığım için aynen kopyaladım. Ben desti olarak yetiştirmeyi ilk yılım olduğu için en azından tohum alabilmek için damlama sulama ile sulayabildiğim yere ektim. Yağmurlar nedeni ile bir kısım kayıplar olsa da en azından bir kökten dört tane karpuz çıktı. Bunlardan en büyüğü ve güzeli tohumluk olarak ayrıldı. Bir tanesi çürümüş. Diğer iki tanesi halen duruyor. Çok fazla büyümediler hala. Büyük olan yeterli olgunluğa ulaştığına inandığımız anda bir süre daha bekletilse de hasat edildi. İçi boşalmaya başlamasına rağmen çekirdekleri nedense siyah değil. Çürüyen iki kısma ayrılarak attım. Ancak onun çekirdekleri yanlış görmedi isem çok daha siyah. en kısa zamanda onlara da tekrar bakacağım. Tad olarak eski bildiğimiz karpuz tadında. Bir iki yerde kabuğa yakın kısımlarda yavru ağzına yakın ondan biraz daha koyu renkte geneli kırmızı bir karpuz oldu. Ben tadını beğendim. En azından hibrit olmadığı garanti.
Nedense bir tane karpuz çekirdeği çimlenmiş. Çimlenme testi karpuz içinde gerçekleşmiş oldu böylece.