sayın regular ficus benjamin yarı tropik bir tür. İklim olarak ankara için çok uygun değil aslında.özellikle kışın iç mekanda bulundurmalısınız.nemi ve sıcağı sever. kışın dinlenmeye geçen yaprak döken ağaçlardan değiller ama yinede köklerine bu kadar girmeseydiniz daha iyiydi.genel olarak saksı değişimi işlemi kışın bitkiler uykudayken yapılıyor. dere kumu, ponza taşı **** lav taşı, bahçe toprağı karışımı kullanabilirsiniz. ben bunu kullanıyorum ve mümkün olduğunca fazla geçirgen bir karışım hazırlıyorum. iklim olarak uygun ortamı bulursa çabuk gelişen bir tür, ama ankara iklimi için bunu söyleyemiyeceğim. bana sorarsanız siz bu ficusu bir kenarda kendi halinde büyümeye bırakın. kışın sulamayı azaltın kök çürümesi olmasın. yaprak dökmesede, kışın bir dinlenme dönemi oluyor. ankarada büyük marketlere değilde fidan satan yerleri, peyzajcıları bulun oralardan hem bulunduğunuz yer iklimine hem de bonsai yapımına daha uygun adaylar bulursunuz. unutulmaması gereken şey sabır bonsaide olmazsa olmazlardandır. sabırsızlık ağacınızın ölmesinden başka bir şey yapmayacaktır. her şeyi aynı anda yapamazsınız. iyi çalışmalar diliyorum.
|