Sayın Uysal;
Öncelikle yeni seranız hayırlı olsun, Başlangıç olarak yeşil soğan yetiştirmeniz en ideali, belki marul da olabilir. Domates veya hıyar a göre hata kaldırabilir.
Ben Hoagland formülünü hiç denemedim.
Bu yıl marul ile birlikte evde geçen yıldan kalan soğanları deneme amaçlı yetiştirdim. Her ikisi de kısa gün bitkisi,bahar da çok iyi sonuç aldım, Marul besin eriyiği formülünü uyguladım. Ec;0.8-1.2 aralığında, Ph; 6 civarında tuttum.
Şimdi sorularınıza gelince;
Hoagland besin formülünü her bitkiye uygulayabilirsin, ancak Ec ve Ph değerleri yukarıda belirttiğim aralıkta olması gerekir, Bence Marul besin eriyiği formulünü uygularsanız daha net sonuç alırsınız.
Seranız hazırlanıyor, ancak kuracağınız sistem hakkında hiç bir bilgi vermemişsiniz. Yani perliti kanallara mı koyacaksınız, sulama sistemi nasıl olacak, kaç tonluk tank kullanacaksınız, Drenaj ve geri dönüşüm olacak mı?. vs.
Benim formüllerim de, 5 litre A ve 5 Litre B eriyiği 1 tonluk su içine karıştırılması gerekir. Yani direk olarak suluyacağımız 990 litre su içine bu 10 litre (5 +5) eriyiği karıştırıyoruz.
Ph ayarlamasını da besin eriyiği karıştırılan bu tank içindeki su için yapıyoruz.
Sayın Uysal; kaç sera ve kaç m2 alan da kuruyorsunuz, Kuracağınız perlit içerikli kültür de, sisteminiz nasıl olacak!..
Cevabınız için deki bilgiler, bu konuda daha deneyimli arkadaşlarca da değerlendirilip, yol gösterici olacaktır.
Çalışmalarınız da başarılar dilerim.
|