Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ozgursahin
*** arkadaşlar baştan sona forumdaki yazıları okudum benim kanaatime varırsanız benim iki gözümdede toxoplazma hastalıgı var küçükken 2-3 yaşlarında amcam kediyle köpekle çok oynatırmış ve 3 yaşından sonra sol gözümde kayma oluşmuş göz damarları gelişçemiş halende devam etmektedir ben şahsen evli 2 çocuk babası olarak evime kedi **** köpek koymam çocuklarımdanda uzak tutarım haa çok severim hayvanları çok ilgilenirim ama çok korktugumdan dolayı evde besleme taraftarı degilim suandada iki gözümde de var toxoplazma hastalıgı geçmesi **** iyileşmesi imkansız bir hastalık devamlı bulanıyor uzagı **** yakını görmem çok zorlaşıyor adana ç.ova üniversitesinde ve birçok göz merkezinde tedavi gördüm ist. ankara göz merkezlerine gittim çare bulamadım moralini yüksek tuuacaksın yorulmayacaksın siteres sıkıntı yapmayacaksın diyor doktorlar oda haliyle herkeste olan birşey oldugu için geçmiyor bir türlü aktifleşmesi gözleri kör etmeye kadar götüren bir hastalıktır. ben bu hastalıgı çeken bir arkadasınız olarak devamlı testlerinizi yaptırın vede evden olabildigince uzak tutun **** mesafeli ilgilenin derim saygılarımla...
|
Siz toksoplasma olayını sanıyorum ki yanlış anlamış/öğrenmişsiniz. Kopyaladığım kısa bir açıklamayı paylaşıyorum aşağıda... Size önerim; kendinize en yakın aile sağlığı merkezine başvurarak, gözlerinizdeki problemin nedenini öğrenerek toxoplasma açısından içinizi rahatlatmanızdır.
Saygılar...
[toksoplazma paraziti memeli hayvanların ve kuşların vücüdunda üreyen ve çoğalan, bu hayvanların et ve yumurtalarının iyi pişmeden yenmesi ve enfekte kedilerin dışkıları ile insanlara geçebilen bir canlıdır.
parazit enfekte hayvanların tüketilmesi ve bu hayvanların etlerini yiyen ve kendileri de enfekte olan kedi dışkılarının solunması, bu dışkılarla kirlenmiş besin maddelerinin tüketilmesi
vb. yollarla insan vücuduna girer. burada kan dolaşımı ve lenf dolaşımında çoğalır, kronik ve sinsi enfeksiyona neden olur.
akut toksoplazma enfeksiyonun belirtisi halsizlik, yorgunluk ve lenf düğümlerinde ( kasık, koltuk altı ve boyun) şişmedir. bazen bu kadar belirgin olmayabilir ve vücudunuzda sinsi bir şekilde varlığını sürdürebilir. tedavi edilebilir, paraziti öldüren ilaçlar ve sıkı bir kontrol ile iyileşilir.
ancak esas önemlisi hamile kadınların veya hamilelik planlayan kadınların enfekte olmasıdır. yetişkin insana fazla bir zararı olmayan ve sorunsuz kurtulmanın mümkün olduğu toksoplazma, embryo veya fetusü ciddi olarak etkiler.
kadının hamilelikten önce veya hamilelik sırasında aktif toksoplazma enfeksiyonu geçirmesi sonucu: düşük, ölü doğum, erken doğum, bebekte zeka geriliği, hidrosefali, körlük
vb. durumlar olabilir. toksoplazma parazitlerinin en sevdiği doku fetal beyin ve diğer sinir dokularıdır. buralara yerleşerek kistler oluştururlar ve zaman zaman bu kistler patlayarak kana yeni toksoplazma sürüleri salarlar. kistlerin tehlikeli yerlerde olması bebekte ciddi nörolojik sorunlara neden olabilir. ( yaygın tutulum zeka geriliği yaparken, göz siniri tutulumu görme kaybına neden olur.)
bu nedenle hamilelik planlayan kadınların hamilelik öncesi, veya hamileliğin hemen başında toksoplazma testi yaptırması önerilir. (bkz: prenatal testler)
toksoplazma enfeksiyonu geçiren kadın iyileşene kadar hamile kalmamalıdır. hamilelik başında toksoplazma enfeksiyonu geçirdiği saptanması durumunda ise gebelik sonlandırılmalıdır. (bkz: terapötik kürtaj)
hamilelik planlayan veya hamile kadınların bu süre için toksoplazma ile karşılaşmamaları için hamilelik boyunca çiğ et yememesi, yeşillikleri iyice yıkaması ve sokak kedileriyle veya sokağa girip çıkan ev kedileriyle haşır neşir olmaması gerekir.
panik halinde evdeki kediyi uzaklaştırmaya gerek yoktur. ev kedileri hazır mama ile beslenmeleri halinde kesinlikle toksoplazma riski taşımazlar. riskli kediler çiğ et ile beslenen sokak kedileri veya arada sokağa salınan ve yarı serseri yaşayan ev kedileridir. **]