View Single Post
Eski 18-07-2007, 18:22   #85
hfz
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-02-2006
Sevgili Hassoman, çok teşekkür ederiz. Mutlaka deneyeceğim. Az önce eve döndüm, manavdaki bamyalar biraz yumuşamış o yüzden almadım. Alsaydım mutlaka bugün dener, lezzeti sizlere bildirirdim.

Ben sizlere en son şekillendirdiğim bamya yemeğimi anlatayım. Çünki artık kuzu eti kullanmıyorum. Bamyada doğranmış soğanı da sevmediğimden kendime göre tarif çıkardım. Kullandığım malzemeler:
-Bamya
-Tavuk (Göğüs olmayacak)
-Arpacık soğan
-Domates (İsteğe göre)
- 1 adet limon ve kesinlikle zeytinyağı.

Bamyaları güzelce yıkadıktan sonra bir kaba bir adet limonun suyunu koyuyorum. Temizlediğim bamyaları bu limon suyunun içine koyuyorum, arada kabı hoplatarak (kaşık veya el ile değil) limon suyunun tüm bamyalara bulaşmasını sağlıyorum. Bu arada kullandığım tencere kesinlikle pilav tenceresi tarzında yayvan bir tencere. Bamyalar mümkün olduğunca geniş bir tencerede pişerse güzel oluyor.

Tencereye az miktarda zeytinyağını koyuyoruz (yağın çok olması lezzetini ağırlaştırıyor), hemen tavuk etlerimizi koyuyoruz 1/4 çaybardağı kadar da su.. Tavuk etini suyunu çekene ve az kızarana kadar pişiriyoruz. Kızarma aşamasına gelmeye başladığında ocak ateşini yükselterek arpacık soğanlarımızı ekliyoruz. Bir süre hepsini birlikte harlı ateşte tahta kaşık ile döndürüyoruz ve bamyalarımızı da buna dahil edip bamyaların çoğunun rengi değişinceye kadar kısa süre kavurur gibi karıştırıyoruz. Bunu yaparken bamyalara zarar vermeyecek şekilde kaşığa dikkat etmemiz gerek.

Kısa kavurma işleminden sonra ateşi yarım kısıyoruz, limonsuyunun olduğu kaba 1/4 çaybardağı su koyup kalan limon suyu ile birlikte hepsini tencereye boşaltıyoruz. Üzerine 2 adet domatesi ortadan ikiye bölerek (4 parça halinde) kabuğuyla kapatıyoruz. Çok az tuz atarak bamyalar ısınıp buhar çıkarmaya başladığında ocağı en son kısık haline getirip artık hiç dokunmadan pişmeye bırakıyoruz. Bu kendi suyunda, su eklenmeden.. Eğer bol sulu olsun kaşık kaşık da suyunu içeyim derseniz -ki bunu da çok yaparım- en az iki su bardağı suyu kaynatıp, bamya epey piştikten sonra eklerim ve 5 dakika kadar da o suyla kaynatırım.

En son her iki şeklinde de fırını yüksek derecede kızdırıp, pişen yemeği fırın tepsisine dikkatlice alır üzeri kızarıncaya kadar fırınlarım.

Afiyet olsun..

hfz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön