Orijinal adı Chubritza, biz çıbrısa(çibrisa) deriz. Sitemizde
sater otu, Çuprika, Çibirsi adıyla anılıyor. Bulgaristan kekiği diye de bilinir. Rahmetli babaannemin sağlığında olmazsa olmazlarımızdandı. Terasa sürekli eker, taze ya da kurutulmuş olarak et yemeklerinde kullanırdı. Köfte ve kapamanın vazgeçilmez baharatıydı çibrisa. Onun yaptığı köftelerin tadını hala hiçbir köftede bulamam. Onun vefatından sonra çok arasak da tohumları nereye koyduğunu bulamamış, bu bitkiyi kaybettiğimize çok üzülmüştük. Siteyle ilk tanıştığım zamanlarda annem sıkı sıkı tembihlemişti, ara bul onun tohumunu diye. Sonra geçen yıl Sevgili Bahçedenn tohum takas etkinliğinde paylaşınca çocuklar gibi sevindim. Ama çimlendirme konusunda başarılı olamadım. İnce uzun gövdelerini taşıyamayarak yere yatıp ölüverdi benim minik çibrisalarım....
Sevgili Alys yine derdime çare oldu. Baharda kendisini ziyarete gitmiştim. Sahip olduğu harika soğanlı koleksiyonuna bakarken pek çok saksıda çıkmış olan minik fidecikler dikkatimi çekti. Tabii hazır çimlenmişleri görünce, onlar da bana geldi ve terasta yerini alıverdi.

Size de tavsiye ederim arkadaşlar, gerçekten çok lezzetli bir baharat oluyor çibrisa.
Bu da yine tohumdan kendiliğinden yetişenlerden reyhan.. Geçen yıl dökülen tohumlardan çıktı. Önümüzdeki yıla da kendiliğinden çıkar gibi görünüyor tohumların çokluğundan ama yine de tohumları korumaya alacağım...