Merhabalar,
Ben Fethiye de organik tarım ikinci sınıf öğrencisiyim. Okulumuzda 50 metre kare kapalı sera bulunmakta. Geçen sene deneme amaçlı akan su ve durgun su kültürü ile fasulye, biber ve salatalık üretmeyi başardık. Bu sene agaclar.net sayesinde biraz daha araştırma fırsatı buldum. Çalışmalarınızı yakından inceledim. Bu sene bu serada sizin sisteminiz gibi bir üretim yapmayı düşünüyorum. Bu konu ile ilgili size bir kaç sorum olacaktı.
1-Dere yatağı boruları tavanı mı sabitlediniz ? Eğer öyle ise ne kullanarak sabitlediniz.
2-Malum seramız ufak olduğu için az alandan çok yararlanmayı düşünüyorum. dere yatağı borularında deliklerin merkezi yarı çapı ve dikim aralığı mesafesi ne kadar ?
3-Seramız 5*10 metre bu yerde 5 m ve 10 m olan seranın kenarlarına ranza sistemi yapmayı düşünüyorum tavan mesafesi 2.10m bu mesafede kaç kat çıkabilirim. Ranza sisteminde iki tane yan yana yapıp üstüne ranza çıkmayı düşünüyorum. Çilek için min. mesafede tutmayı hedefliyorum.
4-Geçtiğimiz sene yaptığımız sistemde ec kontrolü yapmadık. Sadece ph kontrolü ile ph dengeledik. Bu seferki sistem eskisine göre biraz daha büyük olacağı için besin solüsyonların da ki besin değerini nasıl bir cihaz kullanarak öğrenebiliriz ?
5-Üretim esnasında aynı besin solüsyonundan marul da üretebilirmiyiz.
6-En önemlisi bitkinin fide halinde alıp hasat zamanına kadar besin solüsyonunda bir değişiklik yapılıyor mu yapılıyorsa ne gibi değişiklikler yapılıyor ?
İlk defa bu şekil bir üretim yapacağım için biraz endişeliyim. Eğer başarabilirsem önümüzde ki sene mezun olduğumda 1 dekar kadar alanda sizin siteminiz gibi üretim yapmayı düşünüyorum. Sizce bu düşüncem ile kazanç sağlaya bilir miyim ?
Sizlere de şimdiden teşekkür ederim Başarılarınız devamını dilerim
|