Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jinekolog1959
Sayın juglandea
Sırta dikim sistemi her ne kadar ağır killi, drenajı bozuk ve meyilsiz arazilerde uygun bir dikim şekliyse de, sizinki gibi kurulu bir bahçede hafriyatla bu dönüşümü gerçekleştirmek aşırı maliyetli olacaktır. Sıra aralarınız dokuzar metre. Ağaçlara köklerin zedelenmemesi için 1 metre mesafe bırakarak sıra arasındaki 7 metrelik şeridi 40 cm derinliğinde kazısanız oluşacak hafriyat miktarı : (metrekare cinsinden arazi büyüklüğünüz) x (7/9) x (0.4) metreküp olacaktır ve bununla başa çıkamazsınız. Ayrıca bu yöntemin derde deva olup olmayacağı da meçhul, bu yüzden macera aramamakta fayda var.
Benim naçizane önerim arazinin sorunlu yerlerinde kepçe ile 3 metrelik çukurlar açtırıp, profil kesitlerini bir uzmana inceletin. Hangi seviyede taban suyu var, yağışlı mevsimde hangi yüksekliğe çıkıyor vb bilgileri edinin. Tarla drenajı bugün neredeyse ayrı bir bilim dalı olmuş. Drenaj sistemleri başlığıyla internette arama yaparsanız özellikle Dr.G.Duygu Semiz tarafından hazırlanmış çok aydınlatıcı çalışmalara ulaşabilirsiniz. Bu konuda ön bilgi sahibi olduktan sonra drenaj konusunda uzman bir firmadan veya bölgenizdeki Ziraat Fakültesi'nin ilgili uzmanlarından destek alarak uygun drenaj sisteminizi kurdurun.
Kil oranınıza gelince, bence aşılmayacak bir sorun değil. Gebze'de 1000 dönümlük Ataman ceviz çiftliği Kaliforniya'lı uzmanlarca kurulmuş ve arazideki kil oranı %54-60 arasında. Görüştüğüm ziraat mühendisi arkadaş hiçbir sorun yaşamadıklarını söyledi. Siz yeter ki drenajınızı halledin.
Sağlıcakla kalın. Saygılar.
|
Hasta olacak adamın ayağına Doktor gelirmiş.!!!
Sayın Jinekolog ilginiz için teşekkür ederim. Üç gündür inanın gözüme uyku girmiyor, Ataman ceviz çiftliğinden bahsetmeniz beni çok rahatlattı. Mevcut bahçeden sırta dikim sistemi yaratmaya çalışmak dediğiniz gibi inanılmaz pahallıya çıkıyor.
İnternette
Drenaj > drenaj borusu > drenaj levhası > Akıllı drenaj adresindeki sistem ilgimi çekti,bahçenin krokisini yolladım teklif bekliyorum. Bakabilirseniz sizin görüşünüzü de merak ediyorum. Saygılar.