YERLİ DOMATES TOHUMU - 2
Ayrıntıları yazmıyorum, sadece farklı olan bilgileri geçeyim.
Bu tohumu geçen sene yan komşudan almıştım. Buralarda yerli domates diye bilinen kıvrımlı yapısı, ince kabuğu, arkasının mühürlü olmasıyla ünlü. Tüm ince kabuklu domateslerde olduğu gibi taşımaya gelmediği için ticari olarak pek tutulmuyor. Üreticiler sadece kendi yemeklik domateslerini bundan ekiyorlar diyeceğim ama eskisi gibi bunlarla ilgilenen de yok aslında. Geçen sene kime sorduysam bulamazsın dedi. Meğer yan komşumda varmış
Oturak tip, ancak ben sardırabildiğim kadar kargılara doladım bunu da. Sona kalan dört-beş kökü de siz de yerde kalın diye bıraktım ancak onlar da mantar oldu.
Resimde görüldüğü gibi 300-400 gr. a kadar büyüyen oluyor. Eşim böyle kıvrımlı domatesleri soyması zor oluyor diye pek beğenmiyor ama tadı pek güzel.
Ektiğim bardaklara direk torf ve toprak koymuştum. Diktiğim çukurlara ise ikişer avuç iki yıllık keçi gübresi ekledim. Sonradan toprağın üzerinden yanmış tavuk gübresi ve geliştikten sonra da bir kez potasyum verdim. İlaç olarak iki kez oksijenli su&elma sirkesi, bir kez zeytinyağ&acı biber&arap sabunu karışımı ve yarım kez antifungal verdim.