View Single Post
Eski 19-09-2014, 16:36   #317
birnefestoprak
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
Bu mesajinizda bana Agriculture sayfasini inceleyin demissiniz. Dogrudan OMRI'den (ABD) ve European Soil Association'dan (Avrupa) alinan sertifikalarin oldugu sayfaya yonlendirmissiniz.

Etidot'un muadili oldugunu ve Turkiye'de fahis fiyatla satildigini soylediginiz Solubor'a sertifikayi veren OMRI olduguna gore, ben de gittim OMRI'nin sayfasina baktim nasil sertifikalandirmislar diye (siz yonlendirmeseniz de gider bakardim). OMRI, Solubor'u gubre olarak sertifikalandirmamis. Etidot-67 icin basvurulsa, onu da gubre olarak sertifikalandirmayacak cunku gubre degil; bu kadar basit.

Solubor'un sertifika aldigi bir diger kurulus, Ingiltere'de kurulu bulunan ve sertifikalandirmayi AB mevzuatina gore yapan Soil Association. Kendi sayfalarinda Solubor'un urun siniflandirmasini iz elementler olarak gostermisler (butun tarim urunleri "fertilisers" ana kategorisi altinda inceleniyor): Trace elements : Soil Association. Diger bir deyisle, Etidot-67 icin de bu kurulustan sertifika almak istese, onu da iz elementler sinifina dahil edecekler.

Alıntı:
Ha gübre olarak kabul edilmiyor, çünkü organik üretimdeki gübreler sadece "organik gübreler". Yani, OMRI elbette Etidot-67'yi gübre olarak değil, katkı maddesi olarak tanımlamalı.
OMRI, sadece organik gubrelere sertifika vermiyor. Hatta ana bileseni organik olsa bile, icinde sentetik bilesenler olan urunlere de bu sentetik bilesenlerin, organik tarim kriterlerinin disina cikilmasina neden olacak miktarlarda kullanilmadigi durumlarda da sertifika verdigi oluyor. Ornek olarak, balik gubresinin sinifinin verildigi sayfaya bakalim: Generic Materials Search: fish products liquid stabilized | Organic Materials Review Institute. Bakin orda sentetik yaziyor (%100 organik olsa bile dogrudan organik yazmaz, nonsynthetic yani sentetik olmayan yazar). Niye? Cunku urun paketinin icindeki bilesenler %100 balik ve onun turevi degil (urunun kolay bozulmasini onlemek icin koruyucu maddeler vs de vardir). Dedigim gibi, OMRI'nin bir urune sertifika vermesi icin urunun %100 organik olmasi gibi bir sart yok. OMRI, Solubor'a sertifika vermis, niye? Cunku, belli kisitlamalar dahilinde organik tarimda kullanilabilir de ondan.

Alıntı:
Ya da USA da kimyevi gübre satışı yok da o yüzden bütün gübreler OMRI sertifikası mı almalı?
Bu da diger ifadedeki yanlisligi devam ettiriyor. OMRI'den sertifika almaniz icin urununuzun organik olmasi sarti yok.

Alıntı:
Eğer USA devletindeki ana bayimiz, E-67 nin etiketlenmesi konusunda USA yasaları nezdinde bir hata veya yanlış yapmışsa, bunu denetlemek ve düzelttirmek de Amerikan makamlarının görev ve yetkisindedir.
ABD'de yasalar bakimindan bir yanlislik yapilmasi soz konusu olmaz; uretici kendisine ne dendiyse urunu o sekilde basmak zorunda zaten. Etimine sayfasindaki urun brosurune bakalim: http://www.etimineusa.com/sites/etim...hydrate%29.pdf

Phytotoxicity: Although boron is an essential micro nutrient for healthy growth of plants, it can be harmful to boron sensitive plants in higher quantities. Plants and trees can easily be exposed by root absorption to toxic levels of boron in the form of water soluble Borate leached into nearby waters or soil. Care should be taken to minimize the amount of boron released to the environment.

Urunun bitkiler ustundeki toksik etkileri: Bor, bitkilerin saglikli sekilde buyumelerini saglayan gerekli bir mikronutrient olmakla birlikte, yuksek dozlarda uygulandiginda, Bor'a hassas olan bitkiler icin zararli olabilir. Bitkiler ve agaclar Bor'un toksik seviyelerine, kok emilimi yoluyla, suda cozunebilen Borat'in yakin mesafelerdeki suya ve topraga sizmasi sonucu, kolaylikla maruz kalabilir. Cevreye salinan Bor miktarinin en dusuk seviyelerde tutulmasi icin onlem alinmalidir.

Siz ne diyorsunuz? Etidot-67, bir gubredir. Yukardaki fitotoksisite uyarisini da goz onunde bulundurarak, ayni keci gubresinde oldugu gibi, Etidot-67'yi de brokoli fidesinin dibine avuc avuc koyabilecegimizi soyleyebilir miyiz? Gubre dediginiz zaman, etiketteki kullanim dozlarindan bagimsiz olarak, yanlis bir algi yaratiyor (ayrica paketin arka yuzundeki etiket de bu konunun ilk mesajindaki gibiyse, kullanim dozlari paket ustunde verilmemis).

Bu mesajda AB mevzuatindan aktardigim "fertilisers" gruplarinin Turkce mevzuatta yer alan hallerini vermissiniz. Yani, siz kendi elinizle acik acik yazmissiniz, daha nasil bir yorum yapayim:

d) Gübre: Ana işlevi bitkilere besin maddesi sağlamak olan maddeleri,
g) Mikro bitki besin maddesi: Birincil ve ikincil bitki besin maddeleri ile mukayese edildiğinde çok daha az oranda kullanılan, bitkinin büyümesi için gerekli olan bor, kobalt, bakır, demir, mangan, molibden ve çinko gibi iz elementleri,

Etidot-67, d secenegine mi yoksa g secenegine mi giriyor?

Yine konunun sizin yazdiginiz ilk mesajina donelim:

Tarım Endüstrisindeki Bor Bileşikleri Tüketimi:
Bor bileşiklerinin tarım endüstrisinde kullanılan iki çelişen şekilde uygulaması mevcuttur. Düşük konsantrasyonlarda, bor bileşikleri gübrelerin içerisinde mikro besin elemanı olarak kullanılırken, yüksek konsantrasyonlarda herbisit, algisit ve diğer pestisitler (zararlı ot öldürücüler) olarak da kullanılırlar.

demissiniz (celisen sekilde uygulama ne demektir, bunu da anlayamadim). Diger kullanim alanlarini konusmadigimiz icin, uygun kismi koyulttum. Kendiniz yazmissiniz tek basina gubre olarak degil, gubrelerle birlikte kullanildigini...

Bir de lutfen Etidot-67'nin Turkiye'de satildigi haliyle on yuzunun guncel resmini (mumkunse konunun ilk mesajina) ekleyebilir misiniz?

Not: Hicbir mesajda Etidot-67'nin organikligini tartismadik:
Alıntı:
Ozellikle organik gubre piyasasindaki yerli urun sayisinin cok daha fazla olmasini dilerim...
Piyasadaki yerli urunlerin daha da fazlalasmasini dilerim ama ozellikle organik yerli urunlerin sayisinin artmasini diliyorum (birkac iyi urun var) demisim. Bu yorum, genel olarak piyasayla ilgili bir temenniden ibaret, Etidot-67'nin organikligiyle/inorganikligiyle bir ilgisi yok.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön