View Single Post
Eski 18-09-2014, 18:58   #314
Yakup
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2009
Daha sonra detaylı olarak yazarım ama çeliştiğimiz nokta gübrenin tanımı.

O resim muhtemelen Etimine USA nın kullandığı ambalajı göstermekte. Yurt içi ambalajımız farklı.

Devam ederim..

Şimdi biraz vaktim var:

Öncelikle şunu beyan etmek istiyorum. Bu sayfayı açmaktaki amacım, Eti Maden üretmeden önce ülkemize ithal yollardan fahiş fiyata gelen Di Sodyum Okta Borat Tetrahidrat (Na2B8O13*4H2O) formundaki kimyevi gübrenin, çiftçilerimiz tarafından çok makul fiyata temin edilebileceğini duyurmak gibi kesinlikle bilginin paylaşılmasına yönelik hususlar idi. Hala da öyle...

Çelişilen ana nokta bence şu: "Gübre nedir?"
Böyle düşünüyorum, çünkü gübre tanımım ve E-67'yi gübre olarak tanımlamam eleştiriliyor.

Efendim, bu meselenin iki boyutu var. Birimi teknik boyut, ki belli bir standarda uysa da uymasa da, bir elementin gübre fonksiyonunda olup olmadığı ile alakalıdır. Diğeri ise hukuki-resmi ve ticari boyut ki, mevzuat nezdinde bir maddenin gübre olarak tanımlanabilirliği ile alakalıdır.

İşte bu noktada, mevzuat bizim referans noktamızdır. Peki ne diyor mevzuat:

d) Gübre: Ana işlevi bitkilere besin maddesi sağlamak olan maddeleri,

e) Birincil bitki besin maddesi: Azot, fosfor ve potasyum elementlerini,

f) İkincil bitki besin maddesi: Kalsiyum, magnezyum, sodyum ve kükürt elementlerini,

g) Mikro bitki besin maddesi: Birincil ve ikincil bitki besin maddeleri ile mukayese edildiğinde çok daha az oranda kullanılan, bitkinin büyümesi için gerekli olan bor, kobalt, bakır, demir, mangan, molibden ve çinko gibi iz elementleri,

h) Kimyevi gübre: Beyan edilen bitki besin maddelerinin ekstraksiyon, fiziksel ve/veya kimyasal endüstriyel proseslerle elde edildiği, elde edilen bu bitki besin maddelerini içeriğinde mineral formunda bulunduran gübreleri; kalsiyum siyanamit, üre ve onun yoğunlaştırılmış ve ilintili ürünlerini, şelatlı veya kompleks halde mikro besin maddesi içeren ve kimyevi gübre olarak sınıflandırılan ürünleri,
(bknz: TARIMDA KULLANILAN KİMYEVİ GÜBRELERE DAİR YÖNETMELİK-Resmi Gazete Tarihi: 18.03.2004 Resmi Gazete Sayısı: 25406)

Yasalarımıza göre, Etidot-67 hem teknik olarak, hem de resmi olarak gübredir. Yasaya uygun olarak hazırlanan tüm bitki besin elementleri gübredir. İster birlikte olsunlar, ister ayrı ayrı olsunlar, bu durum değişmez.

Eğer USA devletindeki ana bayimiz, E-67 nin etiketlenmesi konusunda USA yasaları nezdinde bir hata veya yanlış yapmışsa, bunu denetlemek ve düzelttirmek de Amerikan makamlarının görev ve yetkisindedir.

Ancak yukarıda bahsettiğim amacıma yönelik olarak, bu sayfalardan yapılmasına vesile olduğum açıklamalarda önemli bir hata olmadığını düşünüyorum. Bu sayfa, yerli üreticilerimiz için oluşturulmuştur.

Benim anlamadığım, bir vatandaş ve kamu görevlisi olarak sorumlu olduğum mevzuatta anılmayan OMRI isimli organizasyonu referans alma zorunluluğumun nereden geldiğidir?

Kısaca, OMRI sertifikasyonları vs teknik olarak çok önemli ve değerli olabilir ama ülkemizde yasal bir gereklilik değildir.

Ayrıca, "Yakup Bey, referanslariniz basta olmak uzere, aralarda yaptiginiz Nasrettin Hoca ve tarih-felsefe yorumlarinizla urunle ilgilenebilecek insanlarin kafasini iyice karistiriyorsunuz. Basindan beri ABD sertifika programlarini referans verdiniz; ordan AB mevzuatina ve standartlarina gecis yaptiniz." yorumu ile ilgili de bir şey söylemek istiyorum:

Tarih-felsefe-iktisat-Nasreddin Hoca vs yi birlikte düşünebilmek ve bunları kullanarak fikirlerimi basit bir dille halka aktarabilmek, benim için önemli. Beni tutarsız olarak değerlendirmeyin. Çünkü bunlar hep içiçe olan şeyler. ABD sertifika programını değil, siz daha kolay ikna olun diye rakibimizin DiSodyumOktaBoratTetrahidrat sayfasını referans verdim. Ama sadece siz daha kolay ikna olun diye. Yoksa o sayfanın teknik bilgi edinmek dışında benim için bir önemi yok.

Saygılarımla

Düzenleyen Yakup : 18-09-2014 saat 20:22
Yakup Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön