View Single Post
Eski 15-09-2014, 19:07   #29
ykaya194
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Merhaba,
Neden 30 cm delikli boru döşendiğini bende bilmiyorum. Sanıyorum, damlamayı planlayacak kişilere para vermek yerine kendileri döşedikleri için. Maliyet konusunda 15000 lira farkı nasıl bulduğunuzu merak ettim. Aynı dalgıç pompayı kullanacağımı söylemişsiniz (aynı pompa kullanılmayacak ama diyelim ki aynı pompa kullanılacak). iki yöntem arasında farklar nedir? Benim bildiğim kadarıyla Birinde jeneratör, diğerinde güneş panelleri. Bu iki unsur arasındaki fark nasıl 15 bin lira oluyor? Birde kağıt üzerinde, onu onla çarp 100 eder demek, maalesef bahçeye inince 100 etmiyor. Bahçeme elektrik çekme imkanım yok **** çok büyük masraf tutuyor. Bahçeyi versem üzerine borçlu kalıyorum. Bu sebepten öyle bir sistem kurmalıyım ki, ileride elektrik ihtiyacımı karşılamak için ilaveler yapma imkanım olsun.
Öncelikle şunu söyleyeyim ki yanlış anlaşılmasın. Ben mesajımda sulama sistemi ve maliyetler hakkında genel bir örnekleme yaparak bilgilendirmek istedim dolayısıyla kimseyi etkileme zorunluluğum da yok.
Daha önceki mesajımda söylediğim gibi sulama sistemleri bir proje işidir ve işi uzmanına bırakmak gerekir. Ziraat fakültelerin bu konu üzerine ayrı bir bölümü var (toprak sulama ve ıslahı sistemleri, şimdiki adı ise Biosistem mühendisliği ).

Güneş enerjisi ile sulama 2 çeşit yapılır.
1) Güneş panellerinden üretilen elektrik doğrudan DC (doğru akım) dalgıç pompaları çalıştırır ve kuyudan su çekilir. Bu sistemde her zaman aynı güçte elektrik üretilemez dolayısıyla sakıncaları çoktur burada detaya girmek istemiyorum ancak şunu söyleyeyim, pompa fiyatı en düşük 4-5000 tl dir.

2) Güneş panellerinden üretilen elektrik önce aküleri sarj eder (doğru akım) ve invertör ile alternatif akıma çevrilir (220 veya 38o volt). Bununla evinizi aydınlatabilirsiniz.
( aynı pompayı kullanabilirsiniz dememdeki maksat, jeneratör sistemi de veya bu sistemi de seçseniz aynı pompa kullanılır).

4-5 Kw lık bir güneş enerjisi sisteminin kurulum maliyeti her iki sistemde 20-30000 tl arasındadır.
Jeneratör fiyatını bilmiyorum, Siz biliyorsanız 15000 tl nin nereden geldiğini bulursunuz.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön