Merhabalar değerli dostlar;
5.800 m2 arazime toplam 1.150 kg tarım kireci uyguladım. Sürüldükten sonra dikim çukurlarına 50şer lt (%70 kaliteli özel toprak+%25 Yanmış çiftlik gübresi + %3 yanmış tavuk gübresi + %2 Belarus torfu) gübreli toprak uygulaması yaparak fidanları diktim.
Haziran ayında 3 kamyon (50-60 m3) civarında çiftlik gübresi getirttim. Küçükbaş ve büyükbaş, küçükbaş kuru, büyükbaş ıslak, 15 çuval tarım kireciyle karıştırarak arazinin boş bıraktığım kısmına döktürdüm ve üzerini naylonla kapadım. Ağustos ayı sonunda 1 sefer kepçeyle karıştırttım üzerini açtım, üzerine yağmurlar yağdı. Bu ay bir kez daha karıştırtıp ekim-kasım ayında ağaçların çevresine dağıtıp çapa makinesiyle karıştırmayı düşünüyorum. Bu ay içinde de 30-40 m3 arası kuru ama bekletilmemiş küçükbaş hayvan gübresi gelecek, gübre ve nakliye bedelini ödedim.
Leonarditle ilgili önceden az bir bilgim vardı. Ancak sadece sıvı olarak düşünüyordum. Forumun bu kısmını inceleyince bilgi edindim. Toprak araştırma enstitüsünden tahlil yapan uzmanlara da danıştım. Dekara en az 200 kg olmak üzere uygulama yapmam tavsiye edildi. Bu arada toprak değerlerini de paylaşmak istiyorum kısaca.
Derinlik PH Tuz% Org.Md.%Fosfor Potas Kil% Silt% Kum%
0-30 6,44 0,03 1,00 4,86kg/d 38kg/d 12,5 12,5 75
30-60 6,05 0,03 0,90 4,83kg/d 36kg/d 27,08 20,83 54,09
Forumda paylaşılan Hazem kimyanın % 70 organik maddeli, %75 humik ve fulvik içeren % 3-5 PH aralığındaki 25 kg çuval leonarditinden 800TL/Ton fiyatından nakliye hariç sipariş verdim. Nakliyeyi bir şekilde masrafsız halletmeye çalışcam.
Sizce leonardit uygulamasını nasıl yapmalıyım. Hemen getirip sıravari saçıp yağmurları mı beklemeli, sonrasında üzerine çiftlik gübresi atıp karıştırmalı,
Çiftlik gübresiyle aynı anda mı atıp karıştırmalı,
Çözünmeyi kolaylaştırmak için görece olarak pahalı olan sayın meyvelitepenin önerdiği potasyum hidroksit yerine, üzerine tarım kireci atsam fayda sağlar mı?
Ayrıca bu verilerle toplamda 100 ton karışık gübre ve 1,2 ton leonardit uygulamasıyla organik madde % oranı kaça çıkar acaba?
Değerli üstatların yorum ve önerilerini merakla bekliyorum.
|