Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kursatates
kime veya neye göre ? varmı tezini destekleyen bir kaynak ? (dededen kalma bilgi dışında) müşterek dikim hakkında varmı bilginiz? insanları yanlış yönlendirmeyiniz lütfen
|
Sayın Kursatates, mesajınız biraz sert olmuş ya da ben öyle algıladım, Sayın celil68, arkadaşımıza insanları yanlış yönlendirmeyle suçlamış ve kırmışsınız,
3.5 - 4 metrelerde cevizin olmayacağını bir çok yazılarımda yazmışımdır söylemişimdir şimdi bende mi yanlış yönlendirmiş oluyorum?
Yazılarımı yazarken de edindiğim tecrübeler doğrultusunda yazıyorum, efendim 3.5- 4 metrelerde bahçemi kurdun gördün de yazıyorsun diyebilirsin, Ne kurarım nede öneririm.
Şu ana kadar edindiğim tecrübelerden ustadlardan aldığım bilgilerden 8-9 yaşında yetiştirdiğim ağaçlarımdan, hocalardan aldığım küçük nüanslardan 3.5-4 metrelerde ceviz olmayacağı kanaatindeyim ve söylemekteyim ama ısrarla ekmeyiniz de diyemem herkesin kendi tercihidir eker yaşar görür ve kararını verir.
Bu konuda ısrarcı olanlara da son olarak şunu söylüyorum 15- 20 yıllık bahçeleri değil (zaten bu yaşlarda bahçe yok) mutlaka 8-10 yıllık bahçeleri gezip görsünler etraflarında yoksa gelsinler ben göstereyim bir çok arkadaşı götürüp göstermişimdir gördükten sonra abi haklıymışın hakiketen olmaz demişlerdir. 8x8 ekili 9 yaşında bahçenin araları daha şimdiden kapandı bu ağaçlar 100- 150 sene nasıl yaşayacaklar.
Efendim budamayla kontrol altına alınır budayarak taç yapısını küçük tutarsın gibi söylemlere inanmayınız böyle bir şey olamaz, Tabi ki, budamayla taç yapılarını kısmen de olsa kontrol edebilirsin fakat gereğinden fazla kesim ya da kişinin istediği taç yapısı oluşturmak kişinin elinde değildir taç yapısı ağaçın elindedir siz sadece gerektiği kadar uygun olduğu kadar kesim yapabilirsiniz daha fazla kesimde ağaçı dince kaçırırsınız filize çalışır meyvayı atar bu dafa da meyva alamazsınız,
Sık dikimin bu hataları olduğu gibi daha bir çok hatalar sayabilirim bunları bir çok kez yazdım tekrar etmeyeyim, Yalnız şu kadarını söyleyeyim gerisini siz düşünerek bulun.
İstediğiniz kitabı açın bakın okuyun tüm litaritürlere bakın hepsinde de şu yazar,
"güneş görmeyen ağaç ya da dal meyva gözü oluşturamaz". Ki, bu doğrudur. Peki doğruysa Şimdi ben size soruyorum 4 metreye ekilmiş ağaçın dalları beşinci sene birbirine girmeye başlar 6-7 sene arap saçı gibi olur bu durumda bu dallar nasıl güneş görecek ve meyva gözü oluşturacak?
Lütfen çok rica edeceğim siz ya da bilen biri bunu bana lütfen anlatsın ikna etsin.
Bu bahçe hem rüzgar alacak hem güneş alacak hem mantari hastalık oluşturmayacak hem daha çok meyva verecek.
Lütfen buyrun dinliyorum.
Sakın budayarak demeyin mesajı okumadan geçerim, aşırı budamanın etkilerini defalarca yazmıştım. Bu konuda çok eminim.