Büyük Bakır kazana sıkılan şire dolduruldu. İçerisine 3 avuç Pekmez toprağı kondu bu toprak oranı kazanların büyüklüğüne göre değişiyor. Kaynayıp kazandaki köpükler alınıyor daha sonra dinlendirilip içindeki toprağın kazanın dibine çökmesi bekleniyor. Berraklaşan şire büyük kepçe yardımıyla bakır teşte alınıyor teşteki şire kaynamadan doları azaldıkça kepçeyle takviye ediliyor.Kazandaki tüm şire alındıktan sonra dipte kalan toprak özel bir beze konup süzülür burdan elde edilen şirede yine kullanılıyor. Kaynamaya başlayan şirenin içerisine bir demet Menengüç yaprağı ve Ğeşir otu( SÜTLEĞEN) konuyor. Şire azaldıkça pekmezin kokusuda etrafa yayılmaya başlıyor

Pekmezin olduğunu tespiti ise kepçeye bir miktar şire alınıp 60-70 cm mesafeden akıtılır eğer şire yağ gibi kopmadan akıyorsa tamamdı.
İlk pekmezimiz ama gerçektende Sevgili Annem, Ablam, Eşim ve kız kardeşim sayesinde anlımızın akıyla üstesinden geldik.
Sevgiler saygılarımla