Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda
Zeki Bey; Susam yetiştirme hakkında bilgi verebilirmisiniz. Eskiden bizim yerli susamlar kırmızı kabuklu ve iri olurdu. Şimdi yurt dışından ithal susam getiriliyor. Ben zamanında temin edemediğim için şu anda yerli çiğ susam bulamadım. Tohum paylaşım etkinliğinde paylaşmanız mümkün olur mu.
|
Sevgili Muda;
Önelikle konuyu dikkatli okumadığım çiçn özür dilerim.
Susam;Adıyaman merkez için mart ayı itibariyle serpme yöntemiyle seyrek bir şekilde tarlaya atılır (ekilir) sonra traktör Kültivatör ile üzeri sürülür toprakla kapatılır. Hiç bir şekilde sulanmaz. Şayet yağışlar iyi olursa bir kez güre atılır. Biz hiç bir gübre türü atmıyoruz.Ekim ayı başlarında hasatı gövdeden çelip daha önce hazırlanmız düz bir alana başaklar aşağı kökler yukarı bakacak şekilde destelenir. Başaklar kuruyup tam açıldığında susamlar düz zeminden toplanıp ayıklanır. Kalburlardan geçirilip temizlendikten sonra tüketilmeye hazırdır. Verimli ve deşti yöntemle ekildiği için masraf çok cuzi getirisi ise tatminkar.
Saygılarımla