Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Novicegreen
Sayın Musk,
Tavsiye ettiğiniz gibi tüm kurumuş yaprakları temizledik. Temizlerken bir yeşil böcek, bir de örümceğe rastladık. Bilmiyorum bu ikisi ne kadar zarar vermiştir ağaca. Anladığım kadarıyla saksı ya da toprak değişiminin gerektiğini düşünmüyorsunuz. Bahsettiğiniz sıvı gübre yaseminlere özel bir şey mi? Yoksa genel kullanım mı?
Budama konusunda çok bilgili değiliz ama küçük budama makasının iş göreceğini düşünüyoruz. Resmini koyduğunuz tarz bir destek sistemi için de çevremizdeki seralara bakıyoruz. Umarım yaseminimizi sayenizde kurtarırız
Not: Bu arada aklıma şimdi geldi, daha önce belirtmeyi unutmuşum. Tatilden birkaç hafta önce döndüğümüzde terasımızı su içinde, yaseminimizi de yerde bulmuştuk. (Gerçi diğerleri ayaktaydı) Biz de biz tatildeyken bu taraflarda hava durumunun iyi olmadığını bildiğimizden, fırtına ve şiddetli rüzgara yormuştuk. Şimdi kökleri ile ilgili bir problem olabilir mi diye bir soru oluştu kafamda. Yıllar önce henüz çiçek bakmaya hiç sempatim yokken ailemin evinde sabah kaltığımda irice yuka ağacı yere devrilmişti. O zaman kökleriyle ilgili birşeyler konuşulduğunu hatırlar gibiyim. Aynı şey sözkonusu mudur? Ya da tatilden döndüğümüzde başka bir sürpriz olan banyodaki paspas kovasında bulduğumuz küçük ölü farelerin ölmeden önceki becerisi midir diye mi düşünmeliyim bilemedim.
|
Saksı değişimi yapıldığını söylemistiniz. Boyu da pek küçük gözükmüyor. Öyleki değişime gerek yok.
Dikkat ettinizse bir önceki mesajımda dalların kırılmış olabileceğinden bahsetmiştim. Rüzgarda yere devrildiyse bu kurumalar kesinlikle dalların kırılmasından veya uzun süre su içinde kamasından olmuştur. Kuru dallardan geriye doğru yeşil kısma dikkatlice giderseniz bir yerinden kırık olduklarını göreceksiniz. Aksi takdirde yapraklar toplu olarak aniden kuruyup dal üzerinde kalmaz.
Zaralılar ise oyle bir tane iki taneyle bir şey olmaz. Onlar komple dalları yeni yaprakları sararlar görmemek mümkün değil.
Yukanın da bu yasemin türünün de kökleri kolay kolay devrilmeden falan zarar görmez. Oldukça güçlü yapıları vardır.
Bu kurumabüyük olasılıkla devrilmeden dolayı oluşan dal kırılmalarının neticesidir.
Yalnız bitkide yeni yaprak gelişmesi görmedim. Şu an dal uzatıp oraya buraya sarılması lazım. Bu da besin eksikliğini gösteriyor. Yeşil ve çiçekli bitkiler için birer kutu vilmorin alın. Şimdilik yeşil bitkiler için olanı kullanın tek tük çiçek dışında kuvvetli bir çiçeklenme bundan sonra pek olmaz. ilkbaharda çiçekliler için olandan çiçeklenmeye kadar üzerinde yazan değerlere göre diğerini kullanın.