View Single Post
Eski 03-09-2014, 05:22   #2040
birnefestoprak
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
Sanirim bu makale Hurriyet Cumartesi'de yayinlanmis (HURPAS'a sinir oldugum icin hesabim yok ve gazetenin sitesinden goremiyorum ama yazinin basligi oraya da eklenmis; yani surreal de olsa var boyle bir yazi): Domatesi Kışa Taşımak - Hürriyet CumartesiRefika'nın Mutfağı

Siz okumadan soyleyeyim, berbat bir yazi olmus. Refika Birgul, ustelik de okuyucu sayisi yuksek olan bir yayinda "sacmalama konusunda nasil cigir acilir?" sorusuna yanit vermis. Insanin yaptigi iste basarili olmasi icin biraz soyle kaynaklari filan arastirmasi, okumasi, kendisi bilmiyorsa bile bir bilene sormasi gerek.

Alıntı:
Domates hayatımıza 120 sene gibi kısa bir süre önce girip,...
Onu 320 sene yapalim da anlasalim

Alıntı:
Doğal domatesi ayırt etme yöntemi!

1) Parıl parıl parlayan değil daha mat renkli domatesler doğal tozlaşmanın nişanesi.

2) İnce kabuklu, arada yeşil kahve izler olan domatesler ya dalın domatesi sıkıştırdığının ya da bir yere değdiğinin, dolayısı ile doğallığının göstergesi.

3) Dalından ayrıldığı bölümde 5 köşeli yıldıza benzer bir şeklin olup olmadığına bakın.

4) Ortadan ikiye kestiğinizde, sapının içeri doğru ince bir kılcal şeklinde uzanıp uzanmadığını kontrol edin.

5) Kestiğiniz parçada sulu, çekirdekli bölümün arasında boşlukların olmaması ve ters çevirip sıktığınızda kolay kolay dökülmemesi de doğallığına bir işaret.
Bunlarin ne oldugunu anlayan varsa, beni de aydinlatirsa sevinirim (yazinin gerisini okumadim)

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön