Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Novicegreen
Sayın Musk,
Çok fazla çiçekli göremediğimiz için çiçeklerinin yalnızca beyaz olduğunu söyleyebiliyorum. Biz yasemini geçen sonbaharda almıştık. Alır almaz zaten seracı yeni saksıya koyduğu için saksı ihtiyacından hiç şüphelenmemiştik. İlk önce biraz sağa sola serpildi. Sonra rüzgarda ona destek olsun diye tahta destek diktik. Ama baharda biraz çiçeklendikten sonra ilk önce birkaç yaprakta kızarma başladı. Seracı birşey değil o, olabilir dedi. Bahar sonrası da tamamen kurumaya meyletti.
Şimdi siz bit falan diyince gövdesine, dallarının arasına, yaprakların arkasına falan baktım (ki çok yaprak olunca yüzde kaçına bakmış olabilirm bilmiyorum), gördüklerimin resmin çektim. Böceğimsi olanların ortaklık gösterdiğini tespit edemedim. Beyaz nokta lekeli birkaç yaprak gördüm ama daha fazla değil. Lekeli gözüken yapraklar var ama deneyimsizliğimin böyle şeyleri ne kadar tespit etmeme engel olacağını tahmin edersiniz. Resimlere bakarak bana verebileceğiniz ipucu var mıdır?
|
Sayın Novicegreen,
Öncelikle bitkiniz dediğimiz gibi pervane çiçekli yasemin (Trachelospermum jasminoides)
http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/33529.htm
Çektiğiniz resimlerden ben de bir zararlı görmüyorum. Yeşil bitler yeni gelişen uç yapraklarda, unlu bitler de yaprak ve dal koltuklarında konumlanırlar ve yapraklar üzerinde is gibi siyah yapışkan kirli bir madde oluştururlar.
Sizin canlı olan yapraklar gayet sağlıklı görünüyor. Yalnız toprağını çok kuru görüyorum. Aynı bitkiyi bende yıllardır saksıda bakıyorum ve yaz aylarında hemen hemen her gün sularım tabi toprağaın özelliğine göre bu değişebilir.
Bitki her dem yeşil bir bitki olduğundan ilkbaharda yeni yapraklarını çıkarırken eski yapraklarının onemli bir kısmını döker. Döemeden de sizdeki gibi kızarma gösterebilir, bu çok normaldir. Ardından da çiçeklenme oluşur.
Yaprakları genellikle tek tük sararıp en ufak bir rüzgarda düşerler. Sizin bitkide ise yapraklar sararma fırsatı bulamamış sanki dal kırılmışda aniden komple kurumuş gibi bir görünüm var.
Kurumuş dal ve yaprakları tamamen temizleyin. çok uzamış ve sarılacak yer bulamamış sarkmış dalların da bir miktar budayın. Zayıf gelişmiş dalları da alabilirsiniz.
Bitki budanmaya son derece müsaittir. Her sene çiçeklenmeden sonra iyi bir şekil budaması yapmayı ihmal etmeyin. Sulamayı bir miktar arttırın. Kışa kadar 15 de bir de sıvı gübre verin.
Bir de bitkinin rahat sarılıp gelişebilmesi için tek sırıktan ziyade resimdeki gibi bir sistem uygulamanız daha iyi sonuç verecektir.