View Single Post
Eski 02-09-2014, 00:46   #210
Lilium
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi parlasanteberi Mesajı Göster
burada sizinde belirttiğiniz gibi en üstteki dalı lider değilken lider olsun diye çok çaba sarf ettim ama malesef fidanlar kazandı ben alt dalların uçlarından aldım onlar bu seferde sizin de tabir ettiğiniz gibi boyunlu gözün ucundan aldım bu seferde düğme gözden patlama oldu benim lider verdiğim dal da fazla kıpırdamalar olmadı burada hatamı anladım pişman oldum ama iş işten geçti...

Fotoğraflardan gördüklerimi sizde teyit ettiğinize göre iyi tahmin etmişim

Tüm boyunlu gözler alınınca tüm düğme gözler birlikte harekete geçer ve aralarında liderlik mücadelesi başlar düğme gözlerden biride liderliği alabilir fakat bu genelde bir biriyle mücadeleyle geçer kolay kolay birbirine liderlik vermezler.

Nail Abi size son sorum olacak benim bu sene ve seneye ne yapmam gerekli yani bahara alttaki dalları budayıp en üstten lider dalmı vereyim ne yapmam gerek ?
Bir üst mesajımda da bahsetmiştim lider tercihinizin altta olması üstte olması önemli değil, lideriliği almış dal liderdir, bu alttaysa üstünü keseceksiniz. Üstteyse alttakilerini.

Şu fidanı Örnek verelim.

Name:  Fotoğraf0861.jpg
Views: 1421
Size:  63.4 KB

Şayet 1 nolu dalda diğer dallara göre daha güçlü daha iyi gelişmişlik durumu varsa lider vasfı varsa ana fidanın üsteki kalınlığına bakılmaz, 1 nolu dal lider seçilmisse 2 nolu dal işaretlenen yerden kesilir ve liderlik en iyi gelişen dala verilmiş olur bu dal şayet resimdeki gibi açılıysa herek yardımıyla düzeltilir ilk başlarda yamuk bir gövdemi olacak diye düşünebilirsiniz asla böyle bir düşünceniz olmasın çok değil iki yıl sonra dümdüz olacağını göreceksiniz siz lideri düzeltiniz dik bağlayınız gerisini açıyı ağaç kendi düzeltecektir.

Not: Hiçbir zaman keseceğin dal bırakacağın daldan kalın olmamalıdır sözü doğrudur, fakat ana gövdeyi oluştururken geçerli değildir, daha ileriki safhalarda ağaçlar büyüdükten sonra ağaçtan dal çıkarırken bu söze kesinlikle uyulmalı.

Name:  Fotoğraf0862.jpg
Views: 2456
Size:  64.8 KB

Bu fotoğraftaki gibi ya da daha boylanmış fidanlarınızın alttan çıkan dalları martta budama döneminde alıp 1.20- 1.50 lerden tepe kesimi yaparak mavi işaretlediğim yerlerden daha doğrusu ana yan dallarınızı istediğiniz yükseklikteki gözlerden oluşturabilirsiniz, şayet açılı ana yandal istiyorsanız o bölgedeki boyunlu gözleri koparıyorsunuz alt tarafından çıkan filizlere de gelişmelerine fırsat vermiyorsunuz arada bir gezip çıkanları elinizle sıyırınız. En üstte liderlik için en az iki sağlıklı boyunlu göz bırakınız.

Şu tarihten sonra yapacağınız çok şey yok, bahsettiğim gibi mart budamalarınız da uygulamaları yaparsınız,
Herekleme işini yani lider olarak bırakacağınız açılı lideriniz varsa bunları da hemen mart budamalarından sonra bağlamayınız kırılabilirler, ağaçlara su yürüsün biraz filiz çalışması yapsın o zaman bağlayıp düzeltiniz.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön