Benzer bir olayı geçen yıl ben de yaşadım sayın Lathspell.. Oğlum İsviçre'den 3 adet canlı honeyberry fidanı göndermişti. PTT yazılı ihbarla kargomun geldiğini ve gümrük işlemleri için Denizli Posta gümrüğü'ne uğramam gerektiğini bildirdi. Telefon edip gelenlerin hediye olduğunu normal ithalat yapmadığımı belirttim. Kargo paketinin üstüne yapışık faturadan da görmüş olmanız gerek dedim. Görevli " Orası benim insiyatifimin dışında, gümrük müdürlüğünden bir arkadışın kontrolu ve onayı gerek, onu ikna ederseniz, biz teslim ederiz." dedi. Gümrük müdürlüğünü aradım. " Onlar da canlı bitkiyse bitki sağlık sertifikası olması ve gerekirse toprak analizi isteyeceklerini belirttiler. Toprak analizi için İzmir'e gitmesi gerekecek, analiz sonuçları da ne kadar sürer bilemem ama bir aydan önce gelmez deyince bitkilerin sağ olarak elime geçmesi ihtimali sıfırlanmış oldu. Mecburen vazgeçtim ve paket geri gitti. Oğlum bir de ölü bitkiler için İsviçre posta idaresine tekrar öedeme yapti ve güzelim bitkiler çöpe gittiler.
Tohumda pek sorun olmuyor. En iyisi bitkilerin dormant dönemlerinde bir tanıdığınızın seyahatine rastlarsa onlar sayesinde bavulda getirtmek. Bu şekilde bu yıl değişik bir cins üzüm fidanını sorunsuz getirttim.
Sonuç olarak canlı bitki sipariş ederken iki kere düşünmek gerektiğini ben de vurgulamak isterim..
|