Yurt dışından canlı bitki tohum getireceklere bir uyarı olsun. Benim Mracle Fruitlerim bir miracle (mucize) olmazsa gümrükte kalmış bulunuyor. Herhalde bir iki güne netleşir burada yazarım. Hüsranımın sebepleri ve işleyiş şu şekilde oldu:
-Bitki gelmiş beni ihbarla posta gümrüğüne çağırdılar.
-Gönderen satıcı "hediye paketi yaparız , sıkıntı olmaz geçer demişti" Paket de öyle dev bir paket değil hani 50 X 15 X 10 cm gibi ebatları var.
-Bitkinin faturasını, sağlık sertifikasını getirin dediler. (Hatta tel. da ilk konuştuğum hanım, "paypal çıktısını bile alsan, fiyatını görür geçirirler pakedini" demişti.
-Kutudan böyle bir belge çıkmadı.
-Çıktıyı ptt gümrüğe verdim, bu yetmez tarım il md. den izin kağıdı getir dediler. Zaten bitki sağlık sertifikası da orası için gerekliymiş, postacı "ben anlamam" deyip çıkıyo işin içinden.
-il tarım md. gittim sağlık belgesi falan sormadan, "yetkilendirilmiş ithalatçı mısın diye sordu, kereste gibi kaldım.. (Ne ithalatı beyefendi 3 dal ağaç alıp evimde bakıcam) -isterse bir dal olsun ithalat iznin olacak deyip beni oradan paketlediler.
-Bi yırtma şansımız olur mu diye tarım karantina md. aradım, onlar da "işin başı ithalat belgesi, o izin varsa biz gider inceleriz, gerekirse numune alır bakarız, gerekirse büyütür emin oluruz" diyerek zaten yerler düşen ümitlerimin üstünde pis sigarasını söndürdü.
-Meğer 3 dal ağaç değil kahrolası amazon ormanını sipariş etmişim.. (kahrolmasın orman gene de....)
-Yani ağaççıklarıma -BIR TANIDIK BULAMADIĞIM SÜRECE elveda ediyorum, ben yandım siz de yanmayın, hesabınızı geçiş olmayabilir diye yaparak sipariş edin.
Saygılar.
|