Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gezgin57
sayın lilium .Bu yıl ilkbaharda tamamen buradan yararlanarak ceviz aşısı denemeleri yaptım kısmen de olsa (%50) başarılı olduk çok şükür.Bu aşısı tutan cevizlere nasıl bir işlem yapacağız bilemedim.Kaç dal bırakmalıyız .Bazı sürgünler 2 metreye yaklaştı tepe kesimi yapmalımıyım şu anda? Bir de kafama şu takıldı bu sürgünlerden sadece bir tane bırakıp onun mu dal yapmasını sağlamalıyız? Yardımcı olursanız memnun olurum sevgiler saygılar.
|
Sayın gezgin57, acemi bir aşıcı için kalem aşıda %50 başarı küçümsencek bir rakam değil kutlarım sizi, nice üstatlar bilirim bu oranı tutturamıyorlar.
Kaç dal bırakacağız ususuna gelirsek bunu aşıları nereye hangi yüksekliğe ya da yan dallaramı yapıldığıyla ilgili bunları bilirsek daha aydınlatıcı cevaplar yazarız, genelde tek gövdeye yapılır tek gövdeye 40-50 santimlere yapılmışsa ve anaç çok kalın değilse ilk budamada mevsiminde tek gövdeye yani tutan kelemlerin en iyi gelişenini bırakıp diğerlerini martta çıkarabiliriz,
Daha yüksek 1-1.20-1.50 lere yapılmışsa bu aşıların her birini yani üç veya dört (dördü geçmemeli) kalemden birini lider yaparak diğerlerini yandal yapılabilir, yalnız bu durumda ileride buralardan aşı yerlerinden yarılmalar görülebilir en sağlıklısı tek kalem üzerinden gövde oluşturmak.
Kalın bir anaça aşılamışsak anacın kesilen yerini doldurmasını beklersek daha iyi yapmış oluruz, doldurduktan sonra budama mevsiminde diğer kalemler çıkarılabilir.
Anaçları kuvvetli yani 8-10 yıllık ağaçlara yapılan aşılar kuvvetli sürgün vererek çok iyi gelişirler 2-3-4 metre olabilirler bu gelişmeleri yeşil ve çok körpe olduğu için yaprakları rüzgar tuttuğundan rüzgarlara dayanamaz kırılabilirler bunları hereklere bağlayarak destek yapmalıyız ya da en son haziran ayı sonuna kadar uç alımı yaparak daha fazla uzamasına engel olunarak yan dal oluşumuna teşvik etmek gerekir, bu aynı zamanda da bir sonraki yıl yapacağı yandallarını da yaptırmış olarak yıl kazanmış olursunuz.
Bu tarihten sonra herhangi bir kesim önermem, önerim bu filizleri sağlam bir şekilde herekleyip ilk bahara sağlam bir şekilde çıkarmanız marttada gelişimine göre dengeli budama yaparak gelişimlerini sağlamak.
.