Anjelik erikleri keşfedeli birkaç yıl oldu, o günden beri de her yaz yollarını gözler durumdayım
Bilmeyenler için tarif etmek gerekirse, anjelik erik 5-6 cm çapında yuvarlak mora çalan koyu kırmızı kabuklu bir erik. İçleri kırmızı olanlarında bulunan yüksek pektin oranı (ki reçellerin jelleşmesi/kıvam almasını sağlıyan madde) sayesinde tek başına ya da şeftali, ahududu ve böğürtlen gibi meyvelerle karıştırarak kolay ve başarılı marmelatlar yapmak mümkün olabiliyor. Hem de genellikle reçellerde uygulanan 1:1 meyve / reçel oranının yarısı kadar şeker kullanarak...
Aşağıdaki tarif içi kırmızı olan anjelik erik için, ancak daha yaygın bulunan içi sarı eriklerden çıkar ise, şeker miktarını biraz artırarak dengeleyebilirsiniz.
Malzemeler:
1 kg kırmızı içli anjelik erik
0.5 kg toz şeker (*)
1 yemek kaşığı lion suyu (opsiyonel)
Yapılışı:
1. Erikleri yıkayıp ortadan ikiye kesin. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra isterseniz rendeleyin ya da benim yaptığım gibi yarım eriği ortadan uzunlamasına ikiye kesip sonra yatay olarak kesebildiğiniz kadar ince dilimleyin.
2. Çelik bir tencereye koyduğunuz eriklerin üzerine şekeri serpin ve en az 30 dakika en fazla 2 saat bekleyin (bekleme süresi daha uzun olursa çok sulanacaktır).
3. Orta ateşte 25-30 dakika ara ara karıştırarak pişirin (kıvam testi için buzlukta 10 dakika beklettiğiniz bir porselen tabağa bir tatlı kaşığı reçel damlatığ parmağınızla ortadan bir çizgi çekin, birleşmiyorsa olmuştur).
4. Önceden sterilize ettiğiniz kavanoza sıcakken doldurup kapağı kapatın ve ters çevirin.
Marmelatınız hazırdır, afiyet olsun..
* Sarı içli erikler için 750 gram şeker ile yapabilirsiniz.
Not - Fotoğraftaki marmelat birkaç gün önce yapıldı, ters çevirme işlemi ile kapağa doğru akıp soğuyan marmelat, düz çevirdiğim halde hala kavanozun alt kısmı boş şekilde duruyor.. Böyle bir kıvam elde ediyorsunuz.. Linzer ve dolgulu tarzda kurabiyeler için akmayan ideal malzeme olarak ta kullanabilirsiniz.