View Single Post
Eski 25-08-2014, 11:20   #714
limon_sever
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Biberin (Capsicum turevlerinin) anavataninin Orta ve Guney Amerika oldugu biliniyor. O yuzden, baska bir bilgiye sahip olmadan, bin yil degil de en eski Amerika'nin kesfine kadar gidebiliriz sanirim. Eger bu cesit, yetistiricilerin islahiyla Turkiye'de ortaya ciktiysa, biberin Turkiye'ye giris zamanindan sonrasina bakmak gerek. Kaynaklarda, Avrupa'daki aci biber yetistiriciliginin manastirlarda basladigi ve ordan guneydeki daha sicak iklimlere yayildigi belirtiliyor.

Domatesin olgununun, renginden dolayi Avrupa'da zehirli oldugu dusunuldugu icin, yayilmasinin biberden daha gec gerceklestigini tahmin ederim. Buna gore, tahminen biberin Turkiye'ye gelisi de 17. yuzyilin ikinci yarisi-sonlari gibi gozukuyor. Eger, sizin paylastiginiz cesidi yayginlastiran Rum yetistirici, cesidin Turkiye'ye gelisinden oncesine dair bir bilgiye sahip de o yuzden "bin yasinda" dediyse o baska bir konu tabii...
Komşumuza bir daha rastlarsam detaylı bir bilgi almayı umuyorum. Sille'de dünyanın en eski manastırlarından Ak Manastır var. Dediğiniz gibi bu manastır bu biberin yayılmasına vesile olmuş olabilir.

limon_sever Çevrimdışı   Başa Dön