View Single Post
Eski 25-08-2014, 00:03   #712
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Biberin (Capsicum turevlerinin) anavataninin Orta ve Guney Amerika oldugu biliniyor. O yuzden, baska bir bilgiye sahip olmadan, bin yil degil de en eski Amerika'nin kesfine kadar gidebiliriz sanirim. Eger bu cesit, yetistiricilerin islahiyla Turkiye'de ortaya ciktiysa, biberin Turkiye'ye giris zamanindan sonrasina bakmak gerek. Kaynaklarda, Avrupa'daki aci biber yetistiriciliginin manastirlarda basladigi ve ordan guneydeki daha sicak iklimlere yayildigi belirtiliyor.

Domatesin olgununun, renginden dolayi Avrupa'da zehirli oldugu dusunuldugu icin, yayilmasinin biberden daha gec gerceklestigini tahmin ederim. Buna gore, tahminen biberin Turkiye'ye gelisi de 17. yuzyilin ikinci yarisi-sonlari gibi gozukuyor. Eger, sizin paylastiginiz cesidi yayginlastiran Rum yetistirici, cesidin Turkiye'ye gelisinden oncesine dair bir bilgiye sahip de o yuzden "bin yasinda" dediyse o baska bir konu tabii...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever Mesajı Göster
Salkım Süs Biberi
Geçen seneki etkinlikte paylaşmıştım. Komşumuzla bayramda görüşmüştük. Kısa bir sohbette biberin kökekinin Sille'ye ait olduğunu öğrendim. Biberin en az bin yaşında olduğundan bahsedermiş dedesi. Eski Rumlar tarafından yetiştirildiğini ve tohumun sadece kendilerinde olduğundan bahsetti. Başka kimsede bu tohum yokmuş. Komşumuzda bahçesini satmış ve şehir merkezine yerleşmiş. Yani neslini ben ve etkinlikte talep edenler tarafından devam ettirileceğini söyleyebilirim.

birnefestoprak Çevrimdışı   Başa Dön