Valla arkadaşlar 3 sap çiçeklendi hemen hemen tüm tomurcuklar da açıldı. Bu arada sümbülteberlerimi mutlu bey ve şeyma çiçekten almıştım. Hangileri açtı emin değilim, hepsi aynı saksıda çünkü.
Şimdi cam açık, terastan hafif bir esinti şeklinde geliyor. Merakla yanına gidip kokladım. Yineliyorum koku yoğunluğu olarak yasemin tütünü ayarında bendekiler şu anda. Ayrıca daha yoğunlaşacaksa bile, kokusunu genel olarak gece vermesi benim için bir dezavantaj. Kokusu ise gayet güzel, baharatlı bir yasemin kokusu gibi. Ama bir gardenya değil.
Ben hala sümbülden yanayım. Yine mutlu beyden(tropik sera) almış olduğum karışık tür sümbüllerin kokusu aşırı derecede yoğundu. Hem de tüm gün, balkona çıktığım anda buram buram kokuyorlardı. Hani evin her odasına bir tanesini koysanız bütün ev buram buram sümbül kokar o derece. Yani sümbüllerin koku yoğunluğuna 10/10 dersem, sümbülteberin koku yoğunluğuna 4/10 diyebilirim şimdilik. Umarım yeni çiçek saplarıyla koku kuvvetlenir, çünkü görsel olarak çok zarif, elegant bir bitki. Ne sümbülde, ne yaseminde, ne gardenyada bu kadar estetik göz alan çiçekler var. (bendeki tür katmerli) Bundan dolayı koku yoğunluğu bu kadar kalsa bile,benim bundan sonra bu güzelliğiyle sürekli bakacağım bir bitki olacak. Ben özünde chili biberlerinde kendimi geliştirmiş ve yıllarımı vermiş biriyim. Bu sene ilk kez soğanlı ve yumrulu bitkiler yetiştiriyorum, zambak olsun, nergis, süsen, sümbül olsun. Gerçekten başka bir zevkmiş soğanlı bitkiler. Normal çiçeklerin yanında çok daha özel kalıyorlar. Hele o zambaklar. Enfes.
Sümbül, zambak ve sümbülteber kesinlikle herkese önerdiğim soğanlı bitkiler. Nergise ve süsene çok kısa çiçek ömründen dolayı çok ısınamadım. Önümüzdeki sene amaryllis ve edinebilirsem erlicher double daffodil de yetiştirmek isterim.