Merhaba,
2 ay kadar önce saksıda oksalis triangülaris (süs yoncası) almıştım. Aslında aldığımdan beri bir yandan birkaç dal kururken öbür yandan da yeni dallar çıkartıyordu. Yaklaşık iki hafta kadar kardeşime emanet etmek durumunda kaldım. Bu iki hafta sonunda neredeyse tamamen kuruduğunu gördüm. Baştan susuz kaldığını düşündüm ancak göz önünde olduğundan unutulmamıştı ve 2-3 günde bir azar azar sulanmıştı ki şöyle bir bakınca toprağın da kuru olmadığını gördüm. Başka neler mi gördüm? 5-6 tane büyük böcek ve de küçücük sineğimsi böcekler. Büyük böceklerden kastım 0.5-1 cm kadar nemli yerlerde olan böcekler, hani taşı kaldırdığınızda altından çıkar ya. Yanlış görmediysem bunlar yoncanın kalan son birkaç dalını kemiriyordu. Ben de forumu biraz okumaya başladım ve sigara külü ve izmarit atılmış su dışında hangi akla hizmet bilmiyorum bir de sirkeli su döktüm. Salonda duran çiçeği balkona çıkardım. 4 gün sonra bütün dallar kurumuştu. Tekrar içeri aldım, izmaritli su döktüm ama bu çiçek tamamen öldü mü yoksa yaşaması için umut var mı bilemiyorum. Kökü çok sağlam bir bitkidir solduğu zaman sakın atma bahar gelince tekrar yeşillenir dediklerinden atmak gibi bir niyetim yok aslında ama korkumdan toprağı döküp soğanlarına da bakmadım. Umut var mıdır acaba? Şunu da düşünmeden edemiyorum, bu süreç oksalis triangularisin doğal yaşam döngüsünün bir parçası mıydı acaba? Gereksiz müdahale mi ettim? Ama böcekleri de görünce... Resim eklemeye çalışacağım, benim göremediğim neler var acaba? Şimdiden teşekkürler.
|