Şimdi size bir soru sorayım. 3’üncü kö
prüyü seneye açalım. 93 kilometrelik
otoban ile birlikte. Mevcut iki kö
prüden geçen 405 bin araçtan kaç tanesi o yolu kullanacak?
Devlet yapımcı firmaya diyor ki; arkadaş bu kö
prüyü günlük 135 bin araç kullanacak. Bunu garanti ediyorum. Kullanmayanın parasını (araç başına 3 dolar) sana ödeyeceğim.
Devlet diyor ki; arkadaş otobana giren her araçtan kilometre başına 0.08 dolar alacaksın.Bu otobanı da 135 bin araç kullanacak. Günlük kullanım 135 bin olmaz ise olmayan kısmının parasını sana ödeyeceğim.
Sizce, ortalama araç başına 1.5 TL’ye mevcut kö
prüleri kullananların kaçı, neredeyse 50 kilometre daha fazla yol yaparak 3 kö
prü ve otobanını kullanır?
O yüzden devlet İstanbul’un ciğerlerine bir ok gibi saplanan otoban ve kö
prü için yapımcı firmaya her yıl KDV hariç 510 milyon dolar ödemeyi garanti ediyor.
Bu sırada depremde evi yıkılacağı kesin olan yüzbinlerce kişi de hükümeti alkışlıyor. Demiyor ki; ey devlet, sen her yıl 510 milyon doları garanti etsen, 10 yılda biz zaten yıkılmayacak, sağlıklı konutlara taşınır ve kentsel dönüşümü tamamlarız.
Demiyor ki; Ey devlet her gün evime gidip-gelirken saatlerimi yollarda geçiriyorum. Sen firmalara bu kadar parayı garanti etsen, İstanbul raylı sistem ile ihya olur.
Demiyor. Demeyecek. Hükümetler de gözlerinizi boyamaya devam edecek. Çocuklarınız, torunlarınız o kö
prüden geçecek belki. Ama dert etmeyin siz depremde öleceksiniz. Değişen iklim ve nefes alamayan bir şehri de torunlarınıza hediye edeceksiniz.
Ben de üçüncü kö
prü istemeyenlere kervanına adımı altın harflerle yazdırmış olacağım. Hükümet de benim gibileri yem diye evi başına yıkılacakların önüne atacak.
Yavuz SEMERCİ
http://www.gazeteport.com.tr/yazar/2/yavuz-semerci/4755