Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963
merhaba
30 ve 31 marttaki soğuklardan etkilenmeyen cevizlerde varmış.
bu sene meyve durumlarını (renk tat v.s) bahardada uyanma tarihlerini takip etmeye değer sanırım.
dalındaki meyvanın en az üçte biri kadarda kurttan, antraknozdan, gal akarından, memeli pastan, besinsizlikten dökülen meyve var.
ağaçlar tipik anadolu ağacı yani bakımsız, kalan meyve bize yeter mantığı 
|
Verimli bir çeşide benziyor. Meyvelerinin boyu ve ağırlığı çok önemli. Ayrıca iç kalitesi ve içinin bütün çıkması da önemli.
Sonrasın da hastalıklara dayanımı, yaprak döküm zamanları, meyve verme şekli ve uyanma zamanlarını incelemenizi tavsiye ederim. Kabuklu ağırlığı en az 10 gr, iç ağırlığı ise en az 5-6 gram olmalı.
Bu sene bulduğum verimli 10 kadar ceviz ağacını inceledim ve çoğunun meyvesinin küçük olduğunu gördüm. Geçen sene ki meyvelerinin tatlarına baktım, gerçekten çok lezzetliler. ( Chandler'den çok daha lezzetli, bence kıyaslanmaz bile )
Daha önce paylaştığım cevizin geç açtığı kesin fakat meyveleri küçük olduğu için o cevizi araştırmaktan vazgeçtim.
Bu sene takip ettiğim 2 ceviz tip'i mevcut. Her ikisi de ağustos ayı içerisinde hasat oluyor ve her ikisi de içinden bütün çıkıyor. İç oranları %65-70 civarı.
Bir tanesi çok ince kabuklu, cevizi baş parmak ve işaret parmağınızın arasında rahatlıkla kırabiliyorsunuz.
Bu sene erkek çiçeklerini açtıktan sonra soğuktan etkilenen çok cevizde gördüm ve dişi çiçeklerini açtığı zaman tozlayıcı olmadığı için verimsiz olarak görülen cevizlerde çok.
Kendi sayfamda paylaştığım 30 mart öncesinde açan ve chandler olduğu söylenen cevizin meyvelerini incelediğimde cevizin chandler olduğunu gördüm ve paylaştığım fotoğrafta, ağaçta ki erkek çiçekler açmış durumdaydı.
Daha sonra açan dişi çiçekleri bahçede bulunan franguetler tozladı, tozlayıcı olmasaydı belki ağaçta hiç meyve olmayacaktı.