Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dursunbeyli
Aşağıdaki videonun 2.43 ve 3.28 dakikalarına bakar mısınız?
|
Baktım, bana fidan yer değiştirmemiş gibi geldi (tohumdan ekip yerinde göz aşısı yapılmış gibi geldi) işaretlediğiniz yerler çatal dal çıkarılan yerler olabilir, neyse çok önemli değil,
Fidanlarınızı ektikten sonra 3-4 göz üzerinden kesmiş olsaydınız bu gözlerden iyi gelişen bir tanesini bıraksaymışsınız sezon sonun da (martta) tepe vurularak boylara gelirlerdi, bu şekilde yapmakla 1 yıl da kaybınız olmuş oluyor, yani sizinkiler seneye boy atıp bir sonraki sene tepe vurularak yan dal oluşumuna teşvik edilecek.
Bu tarihten sonra fazla yapilabilecek bir şey yok, martta güçlü olan kuvvetli olan filizi tek bırakınız diğerlerini çıkarırsınız, bazen kuvvetli filizler aşşağılarda da olabilir bu durumda da fidanın üstünü kesiniz aşı macunuyla kapatınız.
Sulamalarınıza dikkat ediniz ısının 30 - 35 olduğu durumlarda sulama yapmayınız bilhassa bir iki hatta üç yaşlı fidanlarda buna çok dikkat edilmeli, salma sulama yapılıyorsa su fidanın dibine değilde çanak yapılıp uzaktan verilmeli fidan çukuru ya da sulama için yapılan çanaklar asla ve asla kışın açık bırakılmamalı bunlar kapatılmalı.
Sulamalardan sonra toprak tava geldiğinde mutlaka çapalama yapılmalı, yapılabilirseniz sudan sonra iki çapa yapınız çok daha iyi olur.
Toprak analiz sonuçlarına gübreleme yapınız, azotlu gübre uygulamalarınızı bir defada değilde bölerek sulamayla veriniz örneğin: her fidana yılda 150 gram gübre verilecekse üçe bölüp ellişer gram üç defada veriniz.
İlk uygulama için sulamaları beklemeyiniz, marta hava raporlarını takip ederek yağıştan önce fidan taç iz düşümüne gübreyi serpiniz yağışla birlikte fidan gübreyi alacaktır.
Sıcak havada salma ve fidanın dibine yapılan sulama ve sonuç.
