View Single Post
Eski 08-08-2014, 14:24   #1372
redbullah
Ağaç Dostu

redbullah's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hasarigirl Mesajı Göster
Bardak meneksemin birinin yapraklari soldu tek dal kaldi bugun..noluyor acaba menekseme
Bu dalda yarin gidebilir
Yanyana 3 menekseler ama bu neden boyle oldu kj napmaliyim bir bilen yok mu ?
Sayın Hasarigirl,ancak bu gün görebildim mesajınızı.Herhalde de geç kaldım.Çiçeğinizin resmini inceledim.Uzaktan görebildiğim kadarıyla çiçeğinizi örümcek sarmış.Tahmin ediyorum siz diğer Menekşeleri bunun yanından ayımamışsınızdır.Parmağınızı sürdüğünüzde toz ya da ağ gibi bir olgular parmağınıza bulaşıyorsa bunlarıda sarmıştır demekki.Şayet böyle ise çaresi saksıları musluğun altına koyup yaprak tüylerini hırpalamadan yıkayın.Bilhassa topraktan çıkış yerini.Sonra havadar bir yere koyup hem sularının sızmasını,hemde çiçeğin kurumasını sağlayın.Daha sonra bulabilirseniz çiçeğin üzerine kükürt serpiştirin.Bayan naylon çorabından olan küçük bir keseciğe kükürdü koyarak üzerine parmağınızla pıt pıt vurun.Bu işlemi yıkama yapmadanda yapabilirsiniz.Resimdeki çiçeğin ise belki yumrusu kalmıştır.Onu yıkayıp kükürt serpiştirip yeniden ekin.Kırmızı örümcek denen bu haşarat havasız ve sıcak ortamları sever.Çiçeklerinizde bu durumu gözetin.

Yinede ben uzaktan yanılıyor olabilirim.Bir başka sebep Trips denilen böcekler olabilir.Örümcekleride tripsleride bir mercekle dikkatlice incelerseniz görebilirsiniz.Tripsler küçücük çekirge gibi zıplayan böceklerdir.Şayet trips varsa mücadele epey zor.Tripsler için ilgili tarım ilacı gerekir.Bir başka mücadele ise kurtarması zor ama,bitkiyi özenle toprağından çıkarıcaksınız.Çeşmenin altında nazikçe,yaprakları saplarını,yumrusunu yıkayacaksınız.Daha sonra yarım litre suya bir yemek kaşığı koyduğunuz oksijenli suda çalkalıyacaksınız.Orta sert bir fırça ile özellikle yumruyu ve köklerini temizleyin.Aynı işlemi saplara ve yaprak ayalarınada yapın.Daha sonra tekrar çeşmede hafifçe durulayınYepyeni bir saksıya,yepyeni bir toprakla tekrar ekin.

Ben size en kötülerini anlattım.Başka sebepte olabilir.Her hangi bir bitkide kötüleme başladıysa önce sulama rejimini değiştirin.Miktar ve zamanlamasını yeniden ayarlayın.Düzelmezse yerini,ışık ve havalanması farklı olabilecek şekilde değiştirin.Olmadı toprağını değiştirin.
Esenlikler diliyorum.

redbullah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön