Sn murat doğan,
Şişkinlik olan bölgenin hemen altında ve çukur kalan bölgeye thread grafting (
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-...eler/27486.htm) yöntemiyle aşılama yaparak o bölgeyi düzeltmeniz (özellikle ficus için) oldukça kolay olacaktır.
Eğmek için ise (bence çok da gerekli değil gibi...) gövde ile bu dal arasında kalan kısmı hafif açarak (aşağı doğru bir ufak kesik açarak) ve bir kerede değil de zamanla yavaş yavaş aşağı çekerek eğmeniz mümkün (tek defada yapmaya çalışmak dalın muhtemelen kırılmasına yol açabilir). Açılan yarayı ficus kolayca ve hızlı şekilde kapatacaktır.
Boğum mesafelerine gelince, sn bonsade'nin de belirttiği gibi bilinçli uç alımı ve budamalarla ve ayrıca yapraksızlaştırma işlemleriyle de bunu önlemeye çalışacağınız gibi besleme rejiminize dikkat ederek de boğum aralıklarını kontrol altında tutabilirsiniz.
Örneğin azot oranı yüksek gübreler verdiğinizde yaprak büyüklükleri ve boğum arası mesafeler oldukça artar. Aynı şekilde kök yoğunluğu, gübre oranları ve gübreleme sıklığı, bitkinin aldığı ışığın azlığı/çokluğu gibi faktörler boğum arası mesafeleri (internod) etkiler.
Başarılar dilerim.