Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda
Sayın Suara;
Kaynana topuzu ile ilgili geçen yıl başımdan geçen bir olay var. İki arkadaşa geçen yıl iki ayrı saksıya dikerek kaynana topuzu vermiştim. Bir süre sonra bende ve başkasında olan kaynana topuzlarının büyüdükleri halde bu ikisinin büyümediklerini gördüm. Sebebini uzun süre çözemedim. Bir tanesini ölmesi nedeni ile saksısını alarak köklendirdiğim başka bir çiçek diktim. Büyümesini beklerken bir süre sonra bozuldu ve öldü. Başka bir çiçek daha diktim. O da bir süre sonra bozuldu ve öldü. Özellikle gidip sordum. Mutlaka bir sebebinin olduğunu her şey hazır vaziyette verdiğimi ancak her üç çiçeğin de ölmesinin sonradan eklenen bir şeyin bitkileri öldürdüğünü söyledim. Bir süre düşündükten sonra iyi olur diye biraz güvercin gübresi eklediklerini söyledi. Ben de hatırladım. Güvercin gübresini görünce gayri ihtiyari atmıştım.
Diğer saksı da bende bir yılda hemen hemen hiç büyümedi. Yanına telgraf çiçeği dikmiştim. Yeşil telgraf çiçeği de çok güçlü olmasına rağmen hiç gelişemedi. Uygun bir zamanda topraklarını değiştireceğim.
Daha önce de kuşlara verdiğim güvercin gübresinden bir sürü minik beyaz kurt olduğu için bir daha kullanmamıştım. Güvercin gübresi gibi kuş gübreleri kuvvetli ve sanırım asit oranı da çok yüksek. Özellikle yırtıcı hayvanların gübreleri demiri eritebiliyor. Yedikleri hayvanları sindirebilmesi için çok yüksek asit içermekteler. Eğer kuş gübresi kullanmak istiyorsanız dışarıda toprakta bir yere biraz çukur açıp zaman zaman orayı sulayarak yanmasını ve asidini atmasını sağlayınız. Yanmamış gübreler ağaçları bile kurutuyor ise bizim minik bitkilerimize ne yaparlar.
|
Sevgili Muda, yazdıklarınızı okudum da bir ah dedim şimdi...
1buçuk ay kadar önce bahsini ettiğim 4 yavruyu torf+kum+kuş gübresi karışımına dikmiştim, demek ciddi hata yapmışım. Uyarınız için çok teşekkür ederim, zaten 3 saksı çiçeğim var ben de gözlerinin içine bakıyorum, kaş yapayım derken göz çıkarıyormuşum.
Renklerine, dikenlerine, toprağa tutunmalarına bakınca dönülmez bir aşamada olmadığımı tahmin ediyorum yavrular için ne dersiniz, kaktüs toprağı temin edip değişim yapmamı önerir misiniz?