Merhaba,
Temmuz ayının ilk haftası, farklı begonvil çeliklerinden köklendirme denemesi yaptım.
Kısaca çalışmayı özetlemek gerekirse;
Tek olanak olan kum, keçi gübresi ve perlit karıştırılmış toprağa çelikleri dikip, forumda daha önceleri detaylı bir şekilde açıklanan (Ahmet Er beyin açıkladığı yöntem) yöntemle denemeyi yaptım, (1,5 ve 5lt'lik petlerde; bir hafta kapalı, 20 gün sulamadan ağzı açık ve daha sonra da toprak nemli tutulmaya çalışılarak)
Konum ise Dalyan, Muğla. Denemeye ilk başlarken çeliklerin bazılarını güneş altına bazılarını direk güneş almayan yerlere koymuştum, daha sonraları ise direk güneşin zararlı geleceğini düşünerek tüm çelik kaplarını direk güneş almayan yerlere yerleştirdim. Hatta evin kuzeye bakan kısmında çatının güneşi engellediği bir yere. Burada güneş tam tepede evin kuzeyi güneyi yok gibi yazları. Güneş hafif güneyden açılı olduğundan kuzey tarafı direk güneşi engelleyebildiğim tek yer. Hamam gibi bir yer oluyor öğle vakti. Güney ön cephede ise Ağustos ayı güneşinin zararlı olabileceğini düşündüğümden köklendirme için kullanmaya korkuyorum. Yanlışlık var ise veya bir öneriniz var ise lütfen yazın.
Temmuz sonu - Ağustos ayı başı bazı çelikler filiz vermeye başladı, Ağustos ayının günleri geçtikçe çeliklerde hareket artmaya başladı. Aşağıda fotoğraflarını paylaştığım ilk çeliğin 3 yerinden filiz var ancak capcanlı görünen filizler dün çok halsiz ve kurumaya başlamış hale geldiler. Toprağı çok sulamamaya, nemli tutmaya gayret ettim. Susuzluktan olabilir mi? Direk güneş alan bir yere geçirmeli miyim? Kurtarmanın bir yolu var mıdır?. Ayrıca bu çelik açıkta duruyor, üstü kapanmıyor, rüzgar'dan etkilenip, nemini kaybedip bu hale gelmiş olabilirler mi? Kapamak gerekir mi?
Bu durum ortaya çıkmışken aynı kapta yer alan ikinci fotoğrafta göreceğiniz yeşil daldaki begonvil çeliği filiz verdi. Aynı durum olmaması için bir öneriniz var mı?
Çelikler bu boylarda iken saksıya geçirmek gerekir mi? Kap dışından kök gelişimini göremiyorum ve çok ufak ve narin görünüyorlar. o nedenle cesaret edemiyorum. ne önerirsiniz?
Eklediğim son fotoğrafta da filiz veren bir diğer begonvil bulunuyor. Bu arkadaş şişenin içinde sıkıştı gibi oldu ancak yapraklar çok taze, şişeyi kesip açığa çıkarmak istiyorum, ancak o zamanda rüzgardan etkilenir, nemini daha çabuk kaybeder ve kurumaya başlar diye çekiniyorum. Aynı şekilde şişe dibinden kök gelişimi gözlenemediği için saksıya geçirmeye de cesaret edemiyorum.
Bu benim ilk çelikleme tecrübem, sorular bayağı fazla oldu. Tecrübelerinzden yararlanmak istedim. Umarım fotoğraflar açıklayıcı olmuştur.
Selamlar,
Fotoğraflar:
Toprağın durumu
İlk çelik (yaprakları canlılığını kaybeden)
ikinci bahsedilen, yeni filiz veren çelik
Üçüncü filiz veren, en son bahsedilen