Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maxipedia
Üstadlar Selam,
Gelibolu'da 50 adet ceviz ağacımız var, ağaçlar 20 yaşında, gübreleme, ilaçlama ve sulama yapılmıyor. Yıllarca ilgi gösteremedik .
Yapraklarda siyah lekeler ve ağaç gövdelerinde sarı lekeler var. Çok az yaprakda da kabartılar var. Resimleri yükledim. Yardımcı olabilir misiniz ?
Saygılar,
|
merhabalar.
şu an için yapacağınız çok şey yok aslında ama yinede mücadeleden vazgeçmemek gerekli
şu anda ağaca besinle birlikte ilaç vermeniz gerekli
yapraktan
mikro element
gübre
m 45 türevi ve bakırlı ilaç verin
şu an için ziraai ilaç satan bir yerden yapraklı ağaçta kabuklu bit için etkili olacak ilaç alıp bu karışıma katarak uygulayabilirsiniz
bu kış
yapraklar % 60-70 döküldükten sonra %2 lik bordo bulamacı
yapraklar tamamen döküldükten sonra kışlık yağ ve ya sarı ilaç diye tabir edilen ilaçla koşnil ve kabuklu bitlere karşı ilaçlama yapılmalı
ağaçların uyanma tarihinden 20 gün kadar önce %1 lik bordo bulamacı uygulaması yapın
seneye baharda yapraklar kedi kulağı kadar olduğunda antraknoz için mutlaka ilaç kullanın ve 15 gün ara ile 3 kez tekrarlayın kabuklu bitlerden hala kurtulamamışsanız ağaçlar yapraklı iken kullanılabilen ilaçla uygulama yapınız.
8.2.6. Kabuklubit ve Koşniller
Cevizlerde zararlı olan kabuklubit ve koşnil türleri, San jose kabuklubiti (Quadraspidiotus perniciosus) ve Kahverengi koşnil (Parthenolecanium corni)’dir.
San jose kabuklubitinin ergin dişilerinin kabukları esmer renkli ve 1.7- 2.0 mm çapındadır. Zararlının bulunduğu dalın kabuğundan boyuna bir kesit alındığında kan kırmızısı emgi lekeleri ortaya çıkar. Kışı birinci dönem larva halinde geçirir ve yılda üç döl verir. Ağaçların gövde, dal, yaprakçık, sürgün, tomurcuk ve meyvelerinde bitki özsuyunu emmek suretiyle zararlı olur. Emgi esnasında toksik madde salgılar ve ağacın zayıflamasına neden olur. Mücadelesinde, budama esnasında zararlı ile bulaşık olan dallar kesilerek bahçeden uzaklaştırılmalı, bahçe kurulurken temiz fidan kullanılmalıdır. Zararlıya karşı gerekmesi durumunda kış mücadelesi yapılabileceği gibi, erken ilkbaharda ve yaz aylarında da larva döneminde ilaçlamalar yapılabilir.
Kahverengi koşnil ergin dişilerinin kabuk çapı 3.5 mm kadardır ve kahve renklidir. Kışı ağaçların genç dal ve sürgünlerinde ikinci dönem larva halinde geçirir. Yılda bir döl veren zararlı yaprakçık, dal ve sürgünlerde bitki özsuyunu emmek suretiyle zararlı olur. Aynı zamanda salgıladığı tatlımsı madde nedeniyle fumajin oluşumuna neden olur. Gerek bitki özsuyunu emmesi gerekse fumajin oluşturması nedeniyle ağaçların sürgün ve dalları gelişemez, yapraklar dökülür ve ağacı zayıflatarak verimi olumsuz yönde etkiler. Mücadelesinde koşnil ile bulaşık dallar budama esnasında bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Yoğun olarak bulunan bahçelerde yumurtalarının yarıdan fazlasının açıldığı dönemde larvalarına karşı ilaç uygulaması yapılmalıdır.
alıntı:Ceviz Hakkında | Ceviz Hattı