View Single Post
Eski 30-07-2014, 11:57   #1961
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Oldum olası, hayatta en sevdiğim şey, okumak, araştırmak ve denemektir..

Sayın Meyvelitepe'nin blog yazıları da benim açımdan bu yüzden çok değerlidir..
Ara ara bir okurum, hatta tekrar okurum deneyimlerini..

Yalnız bir hususa kafam çok takılıyor..
Sayın Meyvelitepe diyor ki:

...Zeytine en çok zarar veren, geçen yıl Neemazal’a rağmen bizi de etkileyen esas zararlı zeytin sineği. Anlıyoruz ki, tüm dünyada zeytine en çok zarar, zeytin sineği tarafından veriliyor ve zehir kullanmadan baş etmesi de bir o kadar zor.

Zeytin sineği kışı toprakta bir kaç santim derinlikte pupa olarak geçirdiğinden, yere dökülmüş zeytin bırakılmaması ve hasat sonrası toprağın yeterli derinlikte sürülerek, varsa pupaların toprağın derinliğine gömülmesi mücadelenin en etkili yöntemi olarak öneriliyor. Biz de öyle yapmıştık zaten. Yerde tek bir zeytin tanesi bile bırakmadık ve hasat sonrası bahçe en az 25 cm derinliğindeki pullukla sürüldü.

http://blog.meyvelitepe.org/2009/04/...sil-yapmali-1/

Ben sayın Meyvelitepe'nin halâ zeytin bahçesini ''en az 20-25 santim derinlikte'' sürdürdüğüne devam edip etmediğini bilemiyorum ama ben 10-11 yıl fidanlığımı 15-20 santim derinlikte sürdürme hatasını yaptığımı, yüzeysel kökleri çatır çatır kesip yolduğumuzu ve zeytinlerin köklenmesini bozduğumu çok geç anladım ve 3 yıldan beri fidanlığa traktör sokmuyorum..
3 yıldan beri de zeytinlerimde olağanüstü bir gelişim ve meyve artışı gözlemliyorum.

Hani, belki, yeşil gübreleme, ot kontrolü için 5-10 santimlik diskaro veya çapa makinasıyla sürüm biraz daha mantıklı gelebilir bana ama 20-25 santim derinlikte sürümün yarardan ziyade fidanlığa zararı olur gibime geliyor..

Ne dersiniz sayın Meyvelitepe ?

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön