View Single Post
Eski 27-07-2014, 19:20   #28
formullaone
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Bugün bir akrabam ile sohbet ederken, kendisinin köyünde bulunan bir ceviz bahçesinde 4. yaşında olduğunu söylediği Balkal , Franquette ve Chandler çeşitlerinin bulunduğunu öğrendim. Hemen bahçeyi görmek için yola çıktık. Köye ulaştık ve bahçe sahibiyle birlikte ağaçları görmeye gittik.

Ağaçlar, 5 yaşındaki şebin çeşitlerine aşı yapılarak büyütülmüştü ve aşılar 4. yazlarındaydı.

Franquette çeşidi aşırı derecede dik gelişmiş ve neredeyse 10 metreye uşalmıştı. Üzerinde tek tük meyve vardı ancak gelecek yıla hazırladığı erkek çiçek sayısı yok denecek kadar azdı.

Balkal çeşidine yakından bakınca gözlerime inanamadım. Erkek çiçek oluşumunun çok olduğunu duymuştum ancak bu kadarını beklemiyordum. Önümüzdeki yıl açacağı erkek çiçek püskülleri şimdiden hazırdı. Franquette çeşidine göre üzerinde çok daha fazla meyve ve meyve gözü vardı. Bu meyve gözlerinin her birinde 8-10 adet erkek çiçek görünüyordu. Ağacın yapısı yarı dik ve yüksekliği 6 metre civarıydı.

Chandler çeşidinin meyve tutumu çok güzeldi. Üzerinde ortalama 8 kg civarı ceviz vardı. Bu kadar ceviz olduğuna göre, balkal çeşidi geçen yıl da erkek çiçek yapmış ve Chandlerı tozlamış diye düşündüm.

Sonuç olarak, bahçelerimizde Franquette çeşidini bulundurmanın yanında, tamanlayıcı olarak Balkal çeşidine de yeterli miktarda yer vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Aralarında 1 hafta gibi bir erkek çiçek açımı farkı olduğuna göre ,Chandler çeşidi için çok faydalı olduğu ortada.

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön