Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayhanykaya
Merhabalar,
Forumun yeni üyelerindenim. İstanbul'dayım. Etobur bitkilere çok ilgiliyim. Evimin durumu: ön taraf şehrin batısına, arka tarafı ise doğusuna bakıyor. Yani günde ortalama 5 saat sabah güneşi arka tarafta ve ön tarafta yaklaşık 3 saat akşam güneşim var. Nem durumum ise Boğaza yakınım. Lost Raven'in tavsiyeleri ile yeni başladığım Droseramla ilgileniyorum. Yeni ilgi alanıma girdiği için çok da çiçekçi ve seralar hakkında bilgim yok. Elimden geldiğince farklı etobur bitkiler edinmek ve öğrenmek istiyorum. Güneş konusunda evimin durumu etoburlar için çok iç açıcı değil sanırım ama yine de bu şartlara uygun, bakımında en azından coğrafik nedenlerden dolayı sorun yaşamayacağım türler mevcut mudur? Ev içinde, floresan lamba ile yetiştirme veya en azından yaz boyunda dışarda bakabileceğim türler vb. Ve tabi ki nereden ve nasıl temin edinirim. Tavsiyelerinize ihtiyacım var. Sevgilerle
|
Merhaba Ayhan bey
İstanbul nem konusunda çoğu etobur türünün ihtiyacı için yeterlidir ki zaten saksı dibinde bulunan su da buharlaşacağı için zaten extra bir nem söz konusu o yüzden nem sıkıntınız olmayacaktır bence. Işık konusuna değinirsek ne kadar fazla ışık o kadar iyi diyebilirim. Eğer ışık desteği düşünürseniz metal halide lambalar en ideali, tabi florasan lamba da kullanabilirsiniz ama bu konuda florasanın lümen değerini kontrol edip olabildiğince yükseğini almalısınızki bitki yeterli enerjiyi alabilsin. Ayrıca eşit sayıda sarı ve beyaz florasan gerekecek gelişimin düzgünlüğü açısından. Türlere değinirsek nepenthes harici tüm türler direkt güneş ışığı isterler ve istedikleri nem değeri de istanbulun sağlayacağı değere yaklaşık bir değerdir ancak nepenthesler yüksek derecede nem ister ve direkt olmayan fakat yüksek güneş ışığında çok iyi gelişim gösterir. Işık süresi bazında ise yaklaşık olarak hepsi aynı değerleri ister ( bu konuda kesin bi değer veremiyorum ama güneşin doğum ve batımı arasında tamamen ışık alsalar çok mutlu olurlar

)
Son olarak temine gelirsek en sıkıntısı bu kısım tohum önermem ilk başlarken çok zahmetli. İnternette bazı yetiştiriciler bitki satışı yapıyo özellikle sahibinden.com u kontrol edin. Bir de büyük yapı marketlerde arada sırada rastlayabilirsiniz genelde kaktüslerle aynı yere koyuyolar ama nadir getiriyolar. Ama yinede siz kontol edin ben ilk bitkimi bir yapımarketten almıştım kontrol ede ede (eğer bitkinin durumu çok kötü değilse iyi bir bakımla sıkıntı yaşamazsınız ama eğer uzun süre yapı markette kalmışlarsa yaşatmanız pek mümkün olmayabilir bitkilerin bazıları perişan hale geliyo.)