Tekrardan Merhaba Sellukaseverler

Bu sefer, yıllardır bu çiçeğe gönül vermiş ustalarımızın affına sığınarak, daha 1 yaşını doldurmamış, çiçeğe doymayan kendi sellukam ile ilgili ilk deneyimlerimi sizinle paylaşmak istiyorum.
Benim güzellik, 2013 Ekim ayında, Zengarden'dan almış olduğum 3 adet tohumdan çimlendirebildiğim tek yavruydu. Biraz boylanınca, humuslu torfa (o sıralarda nereden toprak bulabileceğim konusunda bir fikrim yoktu!) akıllı gübre ilave etmek suretiyle şimdiki saksısı olan 20 lt' lik saksıya geçirdim. Kış soğukları gelene kadar, öğleden sonra güneşini alan, boydan camlı iç mekanda hızla boy atarak yaklaşık 2 metre oldu. Kışla birlikte büyümesi durdu, yapraklarını döktü ve en nihayetinde bahara doğru en uçtan başlamak üzere kurumaya başladı. Tam ondan ümidimi kesip toprak seviyesinin 10 cm üzerinden kuruyan kısmı kestikten kısa bir süre sonra, o saptan yeniden filizlenmeye başladı. Bu sırada bahar da kendini göstermeye başlamıştı.
Mayıs 2014'ün başlarına kadar cesaret edip dışarı terasa çıkartamadım. Ta ki yaklaşık 2,5 m olup da alçak olan çatı tavanı yüzünden tavanda tutunacak yer aramaya başlayana dek. Mayıs 2014 başlarında kendisini şimdiki yeri olan terasa çıkarttım ve daha önce burada da paylaştığım üzere, kısa bir süre için güneşe alışma devresi geçirdik ama çok şükür hızla toparladık. Bu arada terasa çıkartmadan önce yanlışlıkla sürgünün ucunun kopmuş olduğunu da belirtmemde yarar var sanırım
Sellukamın şu anki yeri saksının rüzgardan ve direk güneşten kısmen korunduğu ama sarıldığı yerin rüzgara ve güneşe açık olduğu, sabah güneşi ile birlikte öğleden sonra saat 16:00' a kadar güneş almaya devam ettiği bir teras. Sulaması günlük yapılıyor ve sıklıkla (haftada 1 ya da iki haftada 1) çok az oranlarda gübreleniyor (gübreleme konusunda bilgili değilim, bazen Emek organik sıvı gübre, bazen de çiçekli bitki gübresi diye satılan gübreden veriyorum). Yaklaşık 1,5 aydır çiçekli ve etrafına mis gibi kokular yayıyor. İçinde oynaşan serçelerin koparttığı sürgünlere ve tomurcuklara rağmen, halen yeni tomurcuklar vermeye de devam ediyor

Bu arada Sellukam sadece benim ve serçeler için değil, kumrular, arılar, sinekler, uğur böcekleri ve daha birçokları için de tam bir cazibe merkezi

Üstelik 2 adet tohum kapsülümüz de nazlı nazlı büyüyor
Hergün bu güzellikleri yaratan Allah' a şükrediyorum ve bunları keşfetmemde pay sahibi olan agaclar.net üyelerini de anmadan geçemiyorum. İşte tam da bu nedenle, bitkiler konusunda hala çaylak bir aşık olmama rağmen, sizlerle en azından her gününü zihnime kaydettiğim bu deneyimi paylaşmak istedim

Gününüz aydın ve bol çiçekli olsun. Sevgilerimle...